Feniculul (Foeniculum vulgare) este o planta binecunoscuta pentru virtutile sale terapeutice. Astfel, in Grecia antica era utilizat de participantii la olimpiade pentru a-si spori masa musculara si pentru a slabi. In prezent, ceaiul de fenicul este utilizat de cele mai multe ori pentru probleme digestive atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, inclusiv al bebelusilor. Se pot adauga si seminte de fenicul la preparatele culinare, la painea de casa si la salate.

 

Feniculul este bogat în vitaminele C și A, dar si potasiu, magneziu, calciu si fibre. Conține de asemenea mangan, acid folic, fier, cupru si molibden. Feniculul contine o combinatie unica de antioxidanti puternici.

 

Bogat in fitoestrogeni, feniculul este consumat pentru colici, gaze, sindrom de colon iritabil, imbunatatirea digestiei, pentru slabit (suprima senzatia de foame), stimularea lactatiei, promovarea menstruatiei, detoxifierea rinichilor (este diuretic), a ficatului si a splinei. Ceaiul de fenicul contribuie si la reducerea anxietatii, a depresiei, astmului, a hipertensiunii si chiar pentru marirea sanilor si stimularea apetitului sexual.

 

Feniculul este un ingredient comun in remediile naturale de tuse (calmeaza spasmul muschilor bronhici) si in ceaiurile pentru colici si digestive la bebelusi. Spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare.

 

Ceaiul de fenicul este:

  • Excelent pentru digestie

Ceaiul de fenicul are proprietati antibacteriene, relaxeaza muschii netezi ai sistemului digestiv (este antispasmodic) si ajuta la eliminarea gazelor, reducand balonarea, arsurile stomacale, indigestia, diareea. Se recomanda sa se consume dupa mese.

  •  Bun pentru bebelusi

O mamica nevoita sa linisteasca un bebelus cu colici care plange fara oprire poate apela la un remediu atat de simplu precum ceaiul de fenicul pentru a-l calma si care se dovedeste de multe ori mai eficient decat multe medicamente. Uleiurile din semintele de fenicul reduc spasmele intestinale. Adauga un pliculet de ceai de fenicul sau o jumatate de seminte de fenicul (sfaramate in prelabil) intr-o cana cu apa fierbinte si lasa la infuzat timp de cateva minute. Dupa ce ajunge la temperatura camerei, se toarna in biberon si se da bebelusului. Avand un gust dulceag, poate fi usor acceptat de catre bebelusi. Recomandarea noastra este sa consultați medicul pediatru inainte de a oferi acest aliment copilului.

  •  Bun pentru mamici

Femeile care alapteaza si care nu produc suficient lapte, pot consuma cateva cesti de ceai de fenicul pe zi pentru a stimula lactatia. Ceaiul de fenicul este utilizat in acest scop inca de pe vremea lui Hipocrate. Multi medici recomanda in prezent combinatii de ceaiuri care contin fenicul pentru stimularea lactiei (in cazul in care nu exista contraindicatii).

  •  Reduce durerile menstruale

Conform studiilor, ceaiul de fenicul reduce simptomele asociate cu menstruatia (dismenoreea) si este efficient in tratarea sindromului premenstrual.

 

Cat de mult ceai de fenicul putem consuma?

Conform ESCOP, un institut de stiinta din SUA, pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 1 an, se recomanda 1-2 lingurite de fenicul macinat sau sfaramat sub forma de ceai impartit in doze egale si consumat de 3-4 pe ori pe zi.

Pentru adulti, se recomanda sa nu se depaseasca 3 cani de ceai de fenicul pe zi. Pentru probleme digestive, ceaiul ar trebui baut pana la reglarea acestora si ulterior redusa cantitatea si consumat mai ales dupa mesele grele.

In cazul sarcinii, al consumului de anticonceptionale sau alte tratamente hormonale, consumul de fenicul  ar trebui evitat deoarece contine fitoestrogeni.

 

In magazinul Biolandia puteti gasi seminte de fenicul sau ceai de fenicul simplu sau in diverse combinatii printre care: ceai digestiv cu fenicul, musetel, coriandru, verbena parfumata si lemn dulce de la Bio Origine sau preferatul meu (pentru ca nu necesita indulcire, este puternic aromat si mi-a calmat de fiecare data durerile de stomac), ceaiul Yogi Tea cu fenicul, cardamom, coriandru, lemn dulce, mentă, ghimbir, scorţişoară, piper negru si cuişoare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments