Chiar daca fantana vietii vesnice nu a fost descoperita, visul omenirii de a trai mai mult e pe cale sa se realizeze. Conform ultimelor cercetari in domeniul geneticii, organismul uman este programat sa traiasca 120 de ani! Oricare dintre noi poate deci ajunge la aceasta venerabila varsta. Nu putem doar trai mai mult, ci si imbatrani frumos pentru ca, nu-i asa?, nimeni nu-si doreste o batranete lunga, dar chinuita de boli.

Iata cateva masuri concrete la indemana pe care le putem aplica chiar de azi pentru a intarzia imbatranirea.

Sa vedem insa pe scurt ce este imbatranirea. Din momentul in care venim pe lume, celulele noastre sunt atacate constant de radicalii liberi. In timp ce toate celelalte celule si molecule din organismul uman sunt stabile chimic, radicalii liberi sunt foarte instabili si, avand tendinta de a trece intr-o stare stabila, ataca o alta molecula pentru a-i “fura” un electron. Molecula astfel atacata isi pierde proprietatile initiale, se transforma la randul ei in radical liber, nu mai participa la buna functionare a organului din care facea parte si ataca la randul ei alte celule provocand un lant de reactii biochimice daunatoare pentru organism. Antioxidantii doneaza un electron radicalilor liberi, inactivandu-i. Efectele daunatoare apar atunci cand se produce un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidanti.

Procesul de imbatranire este un rezultat al faptului ca celulele supuse de-a lungul a numerosi ani de viata atacului radicalilor liberi se degradeaza in mod progresiv. O parte din degradarea celulara poate fi impiedicata, reparata sau in cel mai rau caz stopata prin implementarea unui stil de viata sanatos care sa includa o dieta bogata in antioxidanti cum sunt fructele si legumele viu colorate, condimentele (a se vedea si postarea mea anterioara referitoare la extraordinara capacitate antioxidanta a condimentelor: http://www.biolandia.ro/blog/2012/11/21/mii-de-antioxidanti-intr-un-gram-de-pudra//#more-202), cerealele integrale, consumul suficient de apa, odihna suficienta, reducerea stresului, exercitiile fizice, renuntarea la fumat.

Pentru a lupta impotriva excesului de radicali liberi, organismul are nevoie de suport din exterior – un numar de vitamine si minerale sunt esentiale. Cele mai importante sunt vitaminele C, E, carotenoizii (precursorii vitaminei A), polifenolii (de exemplu cei din strugurii rosii), seleniul, zincul, magneziul.

Din pacate insa, este foarte greu sa includem in dieta noastra cantitati suficiente si indeajuns de diversificate de legume, fructe, cereale, seminte etc. pentru a acoperi necesarul zilnic. In plus, prin practicarea agriculturii intensive, legumele si fructele din ziua de azi au ajuns sa contina mult mai putine vitamine, enzime si minerale decat in trecut.

Conform a numeroase studii bine documentate, pe langa o alimentatie echilibrata, cea mai buna solutie pentru a ne asigura protectia adecvata a organismului impotriva radicalilor liberi si a intarzia imbatranirea este sa apelam la suplimentele alimentare. Desi in general evit sa cred in teoria conspiratiei, cred ca industria farmaceutica, prin enorma influenta exercitata, joaca un rol foarte important aici. In ciuda enorm de multelor dovezi stiintifice, putini medici recomanda suplimentele de vitamine si minerale pentru mentinerea sanatatii in cazul varstnicilor, in schimb prescriu cu multa usurinta antibiotice si alte medicamente cu nenumarate efecte secundare. Parerea mea e ca e mai bine (si mai ieftin) sa previi cu cateva pastilute de vitamine si minerale decat sa tratezi cu medicamente niste boli care ar fi putut fi evitate si care pot fi potential letale la varste inaintate.

Iata ce ai de facut in primul rand ca sa intarzii imbatranirea:

1. Redu numarul de calorii
Conform oamenilor de stiinta de la Universitatea de Medicină Washington, pentru a ne prelungi viata, dar si pentru a ne mentine cat mai mult timp sanatatea organelor interne, este recomandat sa consumam zilnic alimente cat mai diversificate, dar sa ne limitam la maximum 1.900 de calorii in cazul femeilor si la 2.000 in cazul barbatilor. Astfel există un risc mai redus al apariţiei proceselor inflamatorii în organism, responsabile pentru deteriorarea prematura a tesuturilor si este stimulata productia unor enzime numite sirtuine care determina scaderea cantitatii de radicali liberi din organism.

2. Alege alimente bogate in antioxidanti
Alimentele care chiar nu trebuie să lipsească din orice dieta antiaging sunt cele bogate în antioxidanţi. Acestea stopeaza procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi. Cele mai importante vitamine antioxidante sunt A, C si E (se gasesc in kiwi, citrice, patrunjel, broccoli, ardei gras, varza, rosii, oleaginoase, cereale integrale, peste). Mineralele cele mai importante, cu rol in acest proces antioxidant sunt: zincul, seleniul, cuprul, cromul, magneziul (din drojdie de bere, oua, orez brun, porumb etc.).

3. Fa miscare (cu moderatie)
Pentru a ne mentine tineri cat mai mult timp, specialistii recomanda exercitiile fizice de cel putin trei ori pe saptamana. In medie, activitatea fizica moderata (ca de exemplu mersul pe jos in pas vioi) prelungeste viaţa cu 1,8 ani in comparatie cu viata sedentara. In schimb, un indice al masei corporale ridicat, asociat cu lipsa activitătii fizice scurteaza viata cu 7,2 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 150 de minute de activitate fizica moderata sau intensa pe saptamana. Dublarea duratei activitatii fizice prelungeste viata cu 3,4 ani. Insa nici miscarea în exces nu menajeaza celulele, ba chiar accelereaza procesul de oxidare care este responsabil de imbatranirea timpurie.

4. Consuma suplimente alimentare naturale
Pe langa regimul alimentar bogat in antioxidanti si programul regulat de miscare, specialistii in terapii antiaging recomanda mai ales persoanelor cu varste de peste 40 de ani, consumul de suplimente alimentare, respectiv antioxidanti, vitamine si minerale. Cele mai indicate sunt cele de origine naturala si nu sintetica. Voi reveni in urmatoarea postare cu elementele esentiale pentru a intarzia imbatranirea si dozele recomandate pentru a ne asigura ca necesarul zilnic este acoperit in cazul persoanelor adulte sanatoase. Consulta un medic inainte de a lua suplimente in cazul urmarii unui alt tratament, unei sarcini sau probleme de sanatate. Suplimentele pot interactiona cu medicamentele, dand nastere unor efecte adverse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments