Cel mai sanatos indulcitor din lume
Cu totii stim ca zaharul nu e sanatos pentru noi. Conform studiilor, indulcitorii artificiali sunt si mai nocivi decat zaharul pentru organism. Mierea in exces ingrasa si, in plus, adaugata in alimente sau bauturi fierbinti devine cancerigena (temperatura de la care devine nociva este de 40 de grade Celsius). Ce poti face cand nu te poti lipsi, ca mine, de cafeaua indulcita de dimineata sau de ocazionala prajitura?
Cel mai sanatos indulcitor este 100% natural, de cel putin 15 ori mai dulce decat zaharul si fara nici un gust deranjant. Se numeste stevie si nu are nici o legatura cu stevia noastra romaneasca. Se produce dintr-o planta Stevia Rebaudiana provenita din America de Sud si folosita ca si indulcitor de veacuri. In plus, stevia contine 0% calorii, deci nu ingrasa deloc.
Un alt aspect foarte important il constituie faptul ca stevia nu creste nivelul de glucoza din sange (are indicele glicemic 0!), ba chiar il regleaza daca este consumata regulat, astfel incat este substitutul perfect pentru zahar in cazul persoanelor care sufera de diabet ca si al celor care doresc sa previna diabetul.
Zaharul favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase intrucat “hraneste” celulele maligne, arata ultimele cercetari in domeniul oncologic. Celulele tumorale au nevoie de o cantitate mai mare de glucoza decat cele normale. Spre deosebire de acesta, stevia scade nivelul glicemiei, astfel este un indulcitor potrivit chiar si persoanelor care sufera de cancer sau care vor sa previna aceasta grava maladie.
Are si proprietati antibacteriene, astfel incat se recomanda si pentru spalarea pe dinti (se poate presara putina pudra de stevie peste pasta de dinti, de exemplu).
Stevia scade si tensiunea, fiind utila persoanelor care sufera de hipertensiune. Se recomanda consumul cu prudenta in cazul celor cu tensiune foarte scazuta.
Deoarece efectul indulcitor este atat de puternic, eu am consumat un borcanel mic de pudra de stevie in cateva luni (si l-am folosit si la prajituri), asa ca, desi stevia e mai scumpa decat zaharul, diferenta de pret se amortizeaza in timp.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 12 noiembrie 2012 at 20:45, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |