Intareste-ti imunitatea pentru iarna
Se apropie sezonul rece si, deoarece este bine stiut ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, e momentul sa ne intarim imunitatea ca sa evitam racelile. Un fruct-minune care mai poate fi gasit si la vremea aceasta in piete si care ne ajuta sa ne ferim de boli este catina.
Confirmand faptul ca “parfumurile rare vin in sticlute mici”, aceste mici bobite portocalii sunt incarcate de antioxidanti puternici si o bogatie de vitamine. Fructul de catina contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. Continutul de vitamina C depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (mai mult decat in morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, acizi grasi esentiali, inclusiv cei din gama Omega, respectiv Omega 3, 6, 9 si extrem de rarul Omega 7.
Pentru a-i pastra intacte calitatile, si anume pentru a nu distruge din vitaminele continute, nu se recomanda preparea termica a catinei. Cele mai sanatoase sunt maceratele la rece, uleiul presat rece sau direct consumul fructelor.
Ca sa beneficiem si pe perioada iernii de protectia adusa de catina, o putem spala si depozita la congelator. Eu am cumparat catina din piata si am crezut ca va fi nevoie doar sa o spal, sa o usuc si sa o bag in punga, insa am descoperit ca boabele de catina aveau multe codite lemnoase. Recunosc ca pentru mine a fost un adevarat chin sa tai cu foarfeca toate aceste codite, operatiune care mi-a luat mai multe ore. Am citit ulterior pe net ca o metoda eficienta consta in a baga bobitele la congelator cu tot cu ramurele (sau codite). Se pare ca, dupa congelare, ele se desprind foarte usor prin scuturare. Mi-am propus sa testez aceasta metoda data viitoare cand mai gasesc catina in piata.
O alta modalitate foarte simpla de a pastra catina peste iarna este la borcan cu miere. Eu am spalat bine bobitele, le-am zvantat cu un prosop de hartie si deasupra lor am turnat miere. Am inchis bine borcanul si l-am pus la pastrare. Atentie: fructele isi vor lasa mult suc si se vor ridica de la fundul borcanului, dar aceasta nu inseamna ca au fermentat.
Din 300 de grame de fructe am facut si un sirop cu miere la rece. Am strivit fructele direct in borcan cu o lingura de lemn si am adaugat miere peste piureul obtinut.
Fructele se mai pot conserva si prin uscare intr-o camera lipsita de umiditate, unde bate soarele, fie introduse in cuptorul incins in prealabil.
Din catina se poate obtine si un ulei cu proprietati remarcabile, care a fost folosit de exemplu dupa catastrofa nucleara de la Cernobal. Prezinta peste 190 de componente bio-active. A fost de asemenea folosit de cosmonautii rusi pentru a-si proteja pielea de radiatiile din spatiu.
Se poate prepara si in casa, dar eu am ales varianta mai simpla si am cumparat o sticluta de ulei de la plafar. Exista in comert ulei de catina produs in Romania (de exemplu de firma Hofigal). Costa pana in 25 de lei sticluta de 50 ml (si se consuma minim 10 picaturi de 3 ori pe zi). Gustul nu e neplacut, iar uleiul are o frumoasa culoare portocalie. Pentru cei care nu sunt prea entuziasmati de ideea de a inghiti ulei, se pot gasi in farmacii si capsule gelatinoase cu ulei de catina care sunt mai usor de administrat si la fel de eficiente.
Iata pe scurt cateva dintre beneficiile catinei:
Intareste imunitatea
Consumata zilnic sub toate formele, respectiv sirop, pasta de catina cu miere, fructe uscate, ceai (infuzie), ulei etc., catina tonifica sistemul imunitar, ne vitaminizeaza si ne fereste mai ales de problemele sezonului rece. Are un efect tonic, revigorant si este un excellent antiinflamator.
Ne ajuta sa slabim
Celebrul Dr Oz (pentru aceia dintre voi care urmaresc emisiunea lui de pe Euforia) a recomandat uleiul de catina ca fiind un aliat de nadejde in lupta impotriva kilogramelor in plus. Acest rol important se pare ca se datoreaza tocmai acestui acid gras Omega 7 (de existenta caruia recunosc ca nici nu stiam pana nu m-am documentat in legatura cu catina ). Ar trebui sa consumam aproximativ 2 capsule cu ulei de catina pe zi timp de 8 saptamani (maxim 500 mg in total pe zi) sau 30-60 ml pasta de catina. Uleiul de catina inhiba pofta de mancare, astfel incat vom manca mai putin fara a ne simti infometati.
Incetineşte îmbătrânirea pielii
Pe langa vitamina C, catina contine vitaminele E şi A astfel incat fructele şi uleiul extras din acestea constituie cea mai buna solutie naturala pentru regenerarea pielii. Uleiul de cătina este potrivit pentru toate tipurile de ten, avand un puternic efect antirid. Aplica uleiul de cătina presat la rece seara, inainte de culcare si maseaza delicat pana patrunde in piele.
Trateaza diverse probleme ale pielii
Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină vindecă arsurile (inclusiv solare), ranile usoare si zgarieturile, dermatite, eczeme, acnee, herpes si este recomandat chiar si pentru afectiuni cum ar fi psoriazis.
Intareste firul de par
Ulei de catina se aplica pe par pentru a-i reda stralucirea si a trata firele despicate si uscate. Parul va arata revigorat, culoarea sa va fi mai intense, iar firele vor fi mai rezistente si mai netede.
Protejează gingiile
Daca ai probleme cu gingiile, inclusiv afte bucale, uleiul de catina poate ajuta deoarece ajuta la prevenirea diverselor infectii . Maseaza zonele afectate cu ulei de catina.
Elimina constipatia
Uleiul de catina ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandat persoanelor care sufera de constipatie ocazionala sau cronica.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 8 octombrie 2012 at 9:25, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |