Mustul – deliciul sanatos al toamnei
Desi a venit deja luna octombrie, dar mai sunt inca niste zile minunate de toamna. Tare mi-ar placea sa fiu la munte acum si sa ma rasfat cu un rotocol de bulz copt pe gratar umplut cu branza de burduf cremoasa si fierbinte si cu un pahar de must rece si inspumat.
Si pentru ca e sezonul mustului, nu ar fi rau deloc sa facem o cura din aceasta licoare dulce care, pe langa faptul ca e tare placuta la gust, mai are si nenumarate virtuti curative.
Strugurii, si mai ales cei negri, contin o bogatie de antioxidanti sanatosi, printre care resveratrol si flavonoizi.
Cel mai eficient e mustul proaspat, asa ca, fie il cumparam din piata si il consumam in maxim 3 zile, fie il preparam chiar noi in casa. Eu am cautat in comert un miniteasc de uz casnic, dar, din pacate, am descoperit ca este destul de scump. De aceea, am ales o solutie mai ieftina. Storc strugurii in aparatul de facut sucuri si apoi trec printr-un tifon resturile ramase de la strugurii storsi (deoarece am constatat ca ramane o cantitate mare de lichid nestoarsa).
Iata cateva dintre principalele beneficii ale mustului:
Detoxifica organismul
Purifica sangele, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Pentru detoxifiere, se recomanda consumul a trei pahare de must zilnic, intre mese.
Trateaza constipatia
Este usor laxativ si poate fi folosit cu succes pentru tratarea constipatiei cronice, stimuland activitatea intestinelor si a stomacului.
Ne scapa de durerile de cap
Sucul de must baut dimineata pe stomacul gol ne scapa de migrene.
Ne apara de infectii
Mustul din struguri negri are proprietati antibacteriene si antivirale puternice, tinand la distanta infectiile.
Imbunatateste vederea
Strugurii si mustul impiedica aparitia afectiunilor oculare degenerative asociate imbatranirii, respectiv slabirea vederii, dar si cataracta. Conform studiilor, trei portii de struguri pe zi pot creste acuitatea vizuala cu 36%.
Scade tensiunea
Contribuie la scaderea tensiunii, fiind util persoanelor care sufera de hipertensiune.
Ne scapa de reumatism
Prin proprietatile sale puternic antiinflamatoare, sucul de struguri este foarte util in tratarea durerilor reumatice.
Bun pentru inima si circulatie
Mustul rosu nefermentat contine o cantitate mare de flavonoizi, care inhiba formarea cheagurilor de sange, iar antocianinele din strugurii negri sau rosii au efect protector asupra bolilor de inima, gratie capacitatii lor de a inhiba sinteza de colesterol “rau”. Antioxidantii reduc considerabil riscul aparitiei infarctului miocardic. Pentru toate acestea, consumul unui singur pahar pe zi este suficient.
Anticancerigen
Resveratrolul continut in primul rand in strugurii negri este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care impiedica formarea tumorilor, avand proprietati anticancerigene. Este util in special in combaterea cancerului colorectal si mamar. Substantele denumite antocianine si proantocianine aflate in struguri impiedica dezvoltarea si proliferarea celulelor canceroase.
Ne mentine tineri
Prin antioxidantii continuti, ne ajuta sa luptam impotriva semnelor imbatranirii si stimuleaza imunitatea prin repararea celulelor afectate de factorii oxidanti din mediu si prin protejarea lor de atacurile oxidative ulterioare.
Pastreaza mintea agera
Antioxidantii ajuta la stimularea memoriei si intarzie aparitia unor afectiuni neurodegenerative de tipul Alzheimer.
Multe alte beneficii
Alcalinizeaza organismul, tine la distanta tusea, trateaza astmul (prin cresterea umectarii plamanilor) si ne ajuta sa slabim (in ciuda cantitatii ridicate de zaharuri).
Este de asemenea benefic sa mancam boabe de struguri intregi si nu doar must, deoarece acestea contin aceeasi cantitate de antioxidanti ca si mustul, dar in plus ne ofera si fibre care ajuta la digestie.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 3 octombrie 2012 at 12:24, and is filed under Bauturi. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |