Descoperirea secolului: combustibil produs de bacterii
O bacterie modificata genetic de specialisti promite sa ne scuteasca de costurile cu benzina sau motorina, sa faca inutile benzinariile si sa combata poluarea.
Conform DailyMail, cercetatorii au creat o bacterie modificata genetic care poate transforma dioxidul de carbon sau deseurile menajere in combustibil. Biocombustibilul astfel obtinut va fi de zece ori mai eficient decât cele existente pe piata.
Specialistii de la Institutul de cercetare MIT din Statele Unite au modificat genetic o bacterie din sol denumita Ralstonia eutropha astfel incat aceasta sa produca un tip de alcool numit izobutanol care poate fi combinat cu combustibilul clasic sau il poate înlocui in totalitate.
Acelasi microb ar putea transforma practic orice sursa de carbon, inclusiv deseurile agricole sau chiar gunoiul in combustibil.
In prezent, exista mai multe proiecte de cercetare prin care se produce biocombustibil din bacterii, insa acestea trebuie omorate in timpul procesului. Noua metoda permite obtinerea combustibilului fara omorarea bacteriilor, acestea eliminand alcoolul in mediul in care sunt puse. Urmatorul pas este obtinerea combustibilului din dioxid de carbon tot cu ajutorul bacteriilor.
Conform specialistilor, acesta este un pas urias in obtinerea unei surse de energie regenerabile. Metoda este acum testata in laborator cu rezultate foarte incurajatoare. Daca totul merge bine, productia industriala nu va mai avea mult de asteptat.
Aceasta descoperire ar fi esentiala pentru omenire, deoarece combustibilii lichizi fabricati din plante sunt intr-adevar “prietenosi cu mediul”, insa rapesc din terenul dedicat culturilor agricole alimentare, conducand la cresterea pretului mancarii. Exista asadar riscul ca biocombustibilii sa aiba un impact negativ, contribuind la adancirea foametei in lume.
Piata biocombustibililor a fost creata de reglementarea care presupune ca benzina si motorina sa fie amestecate cu cantitati tot mai mari de biocombustibili, pentru a proteja mediul. Potrivit directivelor de mediu ale Uniunii Europene, pana in 2010, 5,75% din combustibilul folosit in transporturi trebuie sa fie de origine vegetala, iar pana in 2020 ar trebui sa se ajunga la 10%. Scopul este sa se micsoreze cantitatea de combustibili fosili folositi pentru a genera combustibil, ceea ce ar duce si la reducerea poluarii. Biocombustibilii ar trebui de asemenea sa contrabalanseze macar partial cresterea masiva a pretului petrolului de care Europa este puternic dependenta si care mareste pretul combustibilului.
In Marea Britanie insa, doar 31% dintre biocombustibili indeplinesc standardele de protectie a surselor de apa, calitatii solului si acumularilor de carbon din tara de provenienta, ceea ce inseamna ca, indirect, culturile de plante pentru biocombustibili nu sunt atat de nepoluante pe cat par.
In plus, acestea reduc din culturile destinate alimentatiei si conduc, prin urmare, la cresterea preturilor cerealelor si ale lactatelor. Dezbaterea la nivel european pe acest subiect este inca departe de a se fi incheiat.
Seceta de anul acesta a redus productiile agricole si va conduce la o crestere alarmanta a pretului alimentelor. Specialistii avertizeaza ca, o data cu topirea calotei glaciare si incalzirea globala, culturile agricole vor deveni din ce in ce mai amenintate si valoarea lor cu atat mai mare, astfel incat si cultivatorii vor fi mai putin dispusi sa investeasca in plante pentru biocombustibili.
Prin urmare, posibilitatea de a produce biocombustibili cu ajutorul bacteriilor ar constitui o oportunitate extraordinara de eliberare a suprafetelor agricole in vederea culturilor alimentare si mai ales eliberarea de dependenta de combustibilii fosili extrem de poluanti si de scumpi.
Desi pare imposibil acum, exista prin urmare sperante ca vom putea trai intr-o lume fara petrol.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 30 septembrie 2012 at 19:50, and is filed under Viata sanatoasa. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |