Arata foarte bine, in ambalajele lor atragatoare si, conform mesajelor din reclamele de la televizor, nu esti o gospodina desavarsita, daca nu le folosesti in toata casa. Desi la prima vedere produsele de curatat nu reprezinta un risc pentru sanatate o data ce nu vin in contact direct cu noi, din ce in ce mai multe studii efectuate recent dovedesc contrariul. Produsele de curatat contin unele dintre cele mai periculoase chimicale.

 

Inhalarea substantelor din produsele dezinfectante poate provoca tuse, dificultati de respiratie, dureri in piept, usturimi ale ochilor, dermatite de contact, eczeme si alergii. Din aceasta cauza, utilizarea lor intr-un spatiu mic, neaerisit, cum este baia, poate conduce la ameteli si chiar lesin.

Spray-urile sau solutiile de spalat podeaua pot contine chiar substante de tipul insecticidelor. Studiile au aratat ca gravidele care se expun acestor chimicale pot naste copii cu un risc mai mare de leucemie sau alte afectiuni. De altfel, copiii mici sunt cei mai sensibili la aceste chimicale si de multe ori vin mai mult in contact cu ele, de exemplu jucandu-se pe jos sau mergand in patru labe pe podea.

Exista insa solutii ieftine la indemana noastra pentru o curatenie desavarsita in locuinta si care nu pun probleme de sanatate. Daca vrei sa economisesti bani, sa-ti simplifici munca si sa ai o casa curata fara a apela la chimicale, iata ce ar trebui sa contina “trusa de prim ajutor a casei”:

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu (despre care am si scris de altfel un intreg articol: http://www.biolandia.ro/blog/2012/01/25/afla-de-ce-bicarbonatul-de-sodiu-nu-trebuie-sa-lipseasca-din-casa/)) este un produs absolut indispensabil din locuinta oricarei persoane care doreste sa traiasca sanatos. Acesta este un abraziv netoxic care dizolva grasimile, absoarbe mirosurile, dedurizeaza apa, dezinfecteaza si albeste.

Otet alb
Otetul alb, distilat este o substanta acida cu putere moderata care inlatura grasimile, indeparteaza mucegaiul, este odorizanta si dezinfectanta.

Borax
Boraxul este o sare puternic alcalina care se descompune usor in mediu cu calitati dezifectante, de indepartare a petelor, de prevenire a mucegaiului, de dedurizare a apei si este foarte eficient ca si insecticid, ucigand furnicile si gandacii de bucatarie care il mananca atunci cand este amestecat cu zahar.

Lamaie
Mai exact este vorba de sucul de lamaie care impiedica reaparitia mucegaiului, este dezodorizant, indeparteaza petele si e un inalbitor cu putere medie care poate fi folosit la rufe.

Sare
Sarea este prezenta totdeauna in bucatarie, dar nu e utila doar pentru gatit. E foarte practica pe post de substanta abraziva, dar si ca dezinfectant.

Sapun natural
Sapunul natural sub forma lichida sau fulgi de sapun este 100% biodegradabil, fara fosfati. Cel mai recomandat si la preturi rezonabile este cel organic, disponibil la magazinele cu produse ecologice (si, desigur, poate fi comandat online pe site-ul Biolandia). Acesta poate fi utilizat in cantitati reduse ca baza pentru a produce casnic lichid de spalat vasele sau alte produse de curatare naturale, fara efecte nocive pentru sanatate.

Glicerina vegetala
Glicerina vegetala este un produs de curatare care dizolva murdaria si poate fi de asemenea folosit ca ingredient pentru solutii de curatat 100% naturale.

Uleiuri esentiale din plante
Exista numeroase uleiuri esentiale dezinfectante, antibacteriene, antifungice care in acelasi emana un miros placut, parfumand incaperile. Recomandam uleiurile esentiale 100% pure. Si plantele sau ceaiurile de plante uscate (cum ar fi lamaita, menta, lavanda, rozmarin) pot fi folosite pentru producerea de solutii de curatare naturale.

Soda de rufe

Iata un produs de pe vremea bunicii, dar care nu ar trebui sa dispara din casele noastre. Soda de rufe este moderat alcalina, dedurizand apa. Indeparteaza grasimile si curata petele. Soda de rufe ne ajuta sa avem rufe albe, curate si, desi pare periculoasa, este in realitate mult mai sanatoasa decat produsele de albire din comert.

Iata cateva produse de curatat naturale pe care le poti prepara cu usurinta chiar tu:

Lichid de spalat vasele

Ingrediente:
3 linguri de sapun lichid natural, organic
500 ml apa calda
2 linguri glicerina vegetala
2 linguri otet
20 picaturi ulei esential (de lamaie, lavanda sau rozmarin)

Pune toate ingredientele intr-un recipient gol bine curatat pastrat de la un detergent de vase din comert si amesteca bine. Se foloseste ca orice solutie de spalat vasele. Lichidul de spalat vasele ecologic nu va produce la fel de multa spuma ca unul din comert, dar va fi la fel de eficient.

Solutie de curatat universala
Ingrediente:
500 ml otet
5-10 pliculete ceai de lavanda, menta, rozmarin

Pune pliculetele de ceai intr-un borcan si adauga otet pana la gura borcanului. Pune-i capacul si lasa cateva zile la infuzat. Toarna solutia intr-un recipient cu pulverizator. Aceasta substanta curata si improspateaza suprafetele fiind 100% netoxica. Poate fi utilizata si pentru dezinfectarea si dezodorizarea fridigerului.

Solutie pentru indepartarea mucegaiului
Ingrediente:
2 lingurite borax
250 ml otet
10 picaturi ulei esential de rozmarin (optional)

Umezeste o carpa in solutia rezultata din amestecarea acestor ingrediente si sterge zona cu mucegai. Lasa sa actioneze 30 de minute si apoi sterge cu o carpa curata, inmuiata in apa si bine stoarsa.

Sapun lichid
Ingrediente:
50-100 g sapun natural sub forma de fulgi (se poate da pe razatoarea mare un sapun de casa pentru a obtine fulgii)
500 ml apa fierbinte
50 ml glicerina
10 picaturi ulei esential de menta
10 picaturi ulei esential de lamaie (sau alte uleiuri esentiale in functie de aroma preferata)

Nu e neaparat nevoie sa cumperi un sapun lichid organic. Daca preferi, il poti fabrica singura din ingredientele de mai sus. Procedeul este urmatorul: fulgii de sapun se pun intr-un castron impreuna cu apa.
Amestecul se bate cu un tel sau cu mixerul pana cand ajunge la consistenta spumei din albusuri de ou. Se lasa la racit la temperatura camerei. Se adauga glicerina si uleiurile esentiale si se bate din nou cu telul sau cu mixerul pana se leaga compozitia (amestecul trebuie sa fie mai gros, dar suficient de lichid totusi ca sa curga). In cazul in care s-a ingrosat prea mult, se mai poate adauga apa pana se ajunge la consistenta optima.
Sapunul lichid se poate turna intr-un recipient reciclat cu pompita pentru a fi usor de folosit.

Detergent de rufe

Ingrediente:
200 g sapun natural sub forma de fulgi
120 g sare
120 g borax
125 g soda de rufe
10 picaturi ulei esential de lavanda, menta sau eucalipt
Amesteca sapunul, sarea, soda de rufe si boraxul, iar la final si uleiul esential. Detergentul astfel obtinut se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic. Foloseste 2 linguri de amestec la o spalare in masina de spalat.
Atentie: e important sa folosesti manusi de cauciuc deoarece boraxul si mai ales soda de rufe, desi mult mai putin toxice decat produsele din comert si considerate sigure pentru mediu, iti pot irita pielea.

Solutie pentru indepartarea petelor
Ingrediente:
2 lingurite borax
1 lingura suc de lamaie
250 ml otet
10 picaturi ulei de eucalipt (optional)
Combina ingredientele si aplica pe pata. Lasa 10-15 minute si introdu in masina de spalat. In cazul petelor persistente, se poate adauga si soda de rufe (2 lingurite). In acest caz recomand folosirea manusilor de cauciuc.
Uleiul de eucalipt este foarte eficient pentru indepartarea petelor de grasime sau de transpiratie. Poti turna direct pe pata cateva picaturi de ulei de eucalipt si freca pata dinspre centru spre exterior pana cand se estompeaza.

Solutie pentru mobila
Ingrediente:
1 lingura ulei de masline
150 ml otet
Amesteca cele doua ingrediente si sterge mobila cu o carpa inmuiata in solutia rezultata. Vei indeparta praful si vei da in acelasi timp un luciu placut obiectelor din lemn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments