Cele mai sanatoase si mai putin cunoscute seminte
Desi adesea trecute cu vederea, semintele ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra zilnica, deoarece sunt vitale pentru sanatate si incredibil de nutritive, in ciuda dimensiunilor lor atat de reduse. Semintele sunt bogate in fibre, vitamina E si grasimi mononesaturate care ne mentin inima sanatoasa si ne cresc imunitatea.
Acestea constituie o sursa excelenta de proteine, minerale si alte substante nutritive. Numeroase studii au dovedit faptul ca semintele, nucile si alunele pot contribui la scaderea in greutate si reduce cantitatea de colesterol nociv (LDL) din organism.
Pentru a nu-si pierde nimic din calitati, cel mai bine este sa fie consumate in stare cruda.
In plus, sunt simplu de inclus in dieta cotidiana, deoarece este suficienta o cantitate mica pentru a avea efect asupra starii noastre de sanatate. De exemplu, poti adauga dimineata un amestec de diverse seminte crude si fructe uscate peste cateva linguri de iaurt si vei avea asigurat un mic dejun rapid, satios si energizant.
Iata cateva dintre cele mai sanatoase seminte (unele, din pacate, putin cunoscute) pe care ti le recomand pentru consumul zilnic:
Seminte de chia
Planta care produce aceste seminte se numeste Salvia hispanica, este originara din Mexic si Guatemala si face parte din familia mentei. Aceste bobite, desi mici, sunt niste uriase rezerve de nutrienti. Sunt incarcate de fibre, proteine, uleiuri sanatoase, antioxidanti si chiar calciu.
Incluse in alimentatia ta zilnica, aceste seminte te ajuta sa slabesti sanatos, deoarece sunt foarte satioase. In principiu, chia nu are niciun gust, insa aromele le poti obtine din alimentele cu care amesteci semintele.
Semintele de chia au mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul si cu 25% mai multe fibre decat inul.
Conform studiilor, semintele de chia stabilizeaza glicemia, scad riscul de boli cardiovasculare si de asemenea ne ajuta sa slabim. Aceste seminte micute constituie cea mai buna sursa de omega 3 vegetal, deoarece 34% din continutul lor e reprezentat de uleiuri de tip omega 3.
Datorita continutului bogat de omega 3, chia ajuta la scaderea nivelului de colesterol, iar antioxidantii intaresc sistemul imunitar si grabesc regenerarea celulelor.
Semintele chia sunt foarte utile pentru sanatate, chiar si consumate in cantitati mici, 1-2 lingurite pe zi, in diverse combinatii. In contact cu apa sau cu un alt lichid, aceste seminte isi maresc volumul de cateva ori, formand un gel care curata colonul de resturile nocive depozitate, contribuind la detoxifierea organismului. O lingura de seminte de chia asigura energia necesara unei persoane pe durata intregii zile.
Contin substante mucilaginoase care, umezite, isi maresc considerabil volumul si pot absorbi o cantitate de apa de pana la 12 ori mai mare decat greutatea lor. Din acest motiv, consumul de seminte de chia ajuta la retinerea apei in tesuturi, mentinand organismul hidratat pentru mai mult timp si regland absorbtia substantelor nutritive si a fluidelor in organism.
In plus, semintele de chia ajuta corpul sa retina electroliti, contribuie la cresterea masei musculare, sunt o sursa importanta de proteine si boron care ajuta la absorbtia calciului, sunt nutritive, energizante si usor digerabile.
Semintele de chia se pot adauga in salate, dar si in cereale cu lapte sau in sosuri, jeleuri sau orice desert datorita proprietatii lor de a deveni gelatinoase atunci cand sunt inmuiate in lichid. Mai multe informatii despre chia puteti gasi aici si diverse retete in categoria Retete sanatoase.
Seminte de canepa
Semintele de canepa, la fel ca si cele de chia, fac parte din categoria “superalimentelor”, adica alimente care detin cantitati impresionante de nutrienti si antioxidanti, astfel incat reduc semnificativ efectul substantelor nocive din mediu asupra organismului si scad riscul de aparitie a cancerului.
Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali, care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare. Semintele de canepa contin un raport perfect (de 3 la 1) intre uleiurile omega 6 si omega 3.
Aceste seminte constituie si o excelenta sursa de aminoacizi esentiali si peste 30% proteine pure, fiind astfel deosebit de hranitoare si energizante. Dintre toate sursele vegetale, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteine o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi.
Semintele de canepa sunt compuse de asemenea din 40% fibre, cea mai mare cantitate dintre toate tipurile de seminte sau cereale. În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.
In aceste mici bobite exista si fitosteroli care, conform studiilor, contribuie la combaterea afectiunilor cardiovasculare, a multor forme de cancer si a bolilor Alzheimer sau Parkinson.
Seminţele de cânepă reprezinta atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten de aminoacizi esenţiali.
Seminte de in
Semintele de in sunt alte tipuri de seminte pe care putina lume le include in alimentatie, desi sunt deosebit de utile pentru sanatate.
Acestea conţin aproape de două ori mai mulţi acizi graşi esenţiali omega 3 decât peştele datorita carora contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului nociv şi a trigliceridelor si reduc riscul de infarct si alte boli cardiovasculare.
Contin din plin acid linoleic şi lignină, substanţe care ajută in special la prevenirea cancerului de prostată şi de colon, precum si in prevenirea cancerului de sân.
În plus, sunt o sursă excelentă de fibre, de vitamine (în special cele din complexul B) şi de minerale. Prin continutul ridicat de fibre, au un efect laxativ bland, fiind eficiente in tratarea constipatiei si sunt indicate in tratarea bolilor inflamatorii intestinale, prevenirea hemoroizilor si a litiazei biliare.
Deoarece semintele sunt greu digerabile, se recomanda macinarea lor inainte de a fi consumate. Cel mai simplu este sa macini o cantitate mai mare si sa depozitezi pudra rezultata la frigider intr-un borcan inchis ermetic. Astfel poate fi utilizata mai multe luni fara riscul de a se oxida. Consuma una-doua lingurite pe zi, amestecate in salate, iaurt, sau chiar intr-un pahar cu suc de fructe. Se pot adauga si la paine sau prajituri.
Uleiul de in este de asemenea recomandat, dar deoarece se altereaza la temperaturi ridicate, este contraindicata folosirea sa pentru gatitul pe foc.
Alte seminte
In afara de semintele prezentate mai sus, proprietati nutritive valoroase prezinta si diverse alte seminte mai cunoscute, cum ar fi cele de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan. Sfatul specialistilor este asadar sa nu ignoram aceste mici bobite banale la prima vedere si sa le includem cat mai des in alimentatia noastra.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 23 iunie 2012 at 20:16, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |