Alimentatia raw – doar o noua moda sau mai mult de atat?
Deoarece noi suntem mereu preocupati de o alimentatie naturala, sanatoasa si dietetica, am descoperit de curand, la un targ de produse bio, curentul raw vegan, adica alimentatia cruda. La inceput ideea m-a speriat si m-am gandit ca eu nu as fi in stare niciodata sa urmez o astfel de dieta atat de drastica. In afara de salate de legume si de fructe, nimic din alimentatia mea nu corespundea acestui stil de alimentatie. La targ am avut insa ocazia sa gust cateva preparate care m-au surprins cu adevarat. Practic nu iti dadeai seama ca felia de prajitura care arata si chiar era extrem de apetisanta, nu vizitase niciodata un cuptor.
Pentru ca mi-a trezit interesul, m-am documentat pe internet cu privire la ce inseamna curentul raw. Iata ce am descoperit si care este concluzia mea:
Ce inseamna alimentatia raw vegan?
Ei bine, este vorba despre o alimentatie complet naturala, care nu implica procesarea termica. Adica bucatarie fara foc. Se consuma asadar doar alimente care pot fi consumate in stare cruda, adica legume, fructe, condimente, dar si dulciuri pregatite pe baza unor retete speciale, dupa aceeasi regula de baza: fara procesare termica. Scopul acestui mod de a gati este pentru a pastra cat mai mult din substantele nutritive care se gasesc in mod natural in legume, fructe, seminte, nuci si verdeturi si care se pierd prin gatirea pe foc. Fiind vorba despre o alimentatie vegan, adica vegetala, sunt excluse, bineinteles, toate ingredientele de origine animala.
Avantajele alimentatiei raw
Legumele si fructele, semintele si nucile, uleiurile si condimentele sunt bogate in fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si enzime naturale, asigurand organismului toate resursele necesare pentru a se mentine sanatos. Anemie, constipatie, obezitate, probleme cardiovasculare, o multitudine de afectiuni sau obiceiuri alimentare gresite pot fi corectate prin consumul de alimente crude.
Facand abstractie de faptul ca acest mod de viata a fost testat si este sustinut in continuare de multe vedete internationale (printre care se numara Demi Moore, Nathalie Portman, Uma Thurman etc.), mancarea cruda pare a fi mult mai sanatoasa decat orice alta varianta de dieta. Adeptii acestui stil de viata sustin faptul ca prin fierbere, prajire, coacere se distrug vitaminele, enzimele si nutrientii din alimente, in timp ce hrana consumata cruda constituie o sursa deosebita de energie naturala. Prin prajire, alimentele se incarca cu substante despre care se presupune ca au proprietati carcinogenice. In plus, alimentele nepreparate nu contin niciun fel de aditiv, colorant sau conservant.
Dezavantajele alimentatiei raw
De mii de ani oamenii au inceput sa isi prepare termic hrana, iar acest lucru a avut o influenta importanta asupra evolutiei noastre ca specie. Chiar daca primii nostri stramosi mancau doar hrana cruda, organismul nostru s-a adaptat de foarte mult timp la un alt mod de a se hrani. Este adevarat ca omul modern tinde sa consume majoritatea alimentelor preparate termic, de multe ori intr-un mod agresiv si nesanatos pentru organism. Ar trebui gasit un echilibru intre alimentele consumate in stare cruda si cele preparate termic, fiecare avand beneficiile sale. Abordarea „ exclusiv raw food” mi se pare o ducere la extrem a modului de alimentatie si nu cred ca organismul nostru este pregatit pentru o schimbare atat de brutala. Recomand insa cresterea cantitatii de alimente crude pe care le introducem in meniul zilnic, in special cele de origine vegetala (fructe, legume, nuci).
Medicii recomanda integrarea elementelor din dieta raw in alimentatia zilnica, dar nu si inlocuirea in totalitate a mancarurilor gatite cu cele crude. Practic ponderea ideala a alimentelor crude in alimentatia zilnica, mentionata de acestia ar fi de 75%.
In concluzie
Eu sunt de parere ca nu este obligatoriu sa ne schimbam total stilul de viata pentru a ne bucura de beneficiile bucatariei fara foc si am ales ca, pentru inceput, sa incercam cateva retete fara foc si, daca ne plac, sa includem cat mai des in alimentatia noastra si asemenea preparate. Astfel meniul nostru zilnic se va imbogati cu mai multe ingrediente vegetale crude care, mai ales pentru noi, cei care incercam sa ne tinem sub control greutatea, sunt un aliat de nadejde impotriva depozitelor nedorite de grasime.
Deoarece am decis sa fac primul meu experiment in prepararea unei prajituri fara foc, voi reveni cat de curand cu un nou articol in care sa va prezint rezultatul – fericit sau mai putin fericit – al acestui experiment.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 9 iunie 2012 at 21:54, and is filed under Viata sanatoasa. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
about 11 years ago
multumesc! aveti perfecta dreptate,trebuie sa gasim un echilibru intre cele doua tipuri de alimentatie!