Traim intr-o lume in care abunda artificialul – sani artificiali, zambete artificiale, mancare care contine mai multe chimicale decat ingrediente naturale. Multe produse alimentare nu mai contin practic nimic natural. De exemplu esenta de vanilie sau zaharul vanilat din comert nu mai au nici o legatura cu vanilia. De fapt, daca te vei uita cu atentie la eticheta, vei descoperi ca e vorba de vanilina, iar aceasta, oricat de aberant ar suna, este obtinuta din deseurile de lemn rezultate din producerea hartiei si desigur mult mai ieftina decat vanilia. Iata ce am ajuns sa consumam in ziua de azi sau mai bine zis ce ni se ofera spre consum.

Desi denumirile suna relativ la fel, vanilia nu are nici o legatura cu vanilina. Vanilia arata ca o pastaie in interiorul careia se gasesc seminte foarte mici si care provine de la o familie de orhidee numita Vanilla si in special de la o specie mexicana, Vanilla Planifolia. Partea proasta cu aceste orhidee este ca ele se impaca foarte bine si accepta sa fie polenizate doar de prietenele lor tot mexicane, albinele Melipona sau de mana omului si refuza cu incapatanare polenizarea artificiala sau de catre alte albine. Si deoarece productia parfumatelor pastai de vanilie implica multa munca manuala, aceasta nu este ieftina.

Dar asta nu inseamna ca noi suntem obligati sa consumam in schimb deseuri de lemn pe post de vanilie, ca doar nu suntem acele mici insecte care rontaie toata ziua lemn si care se numesc carii. Mai ales ca este extrem de simplu sa producem esenta de vanilie in propria bucatarie, cu o aroma absolut incomparabila cu a sorei ei artificiale din comert. In plus nu este atat de costisitor precum pare, avand in vedere ca din 3-4 pastai de vanilie si 250 ml de vodca se obtine o cantitate impresionanta, iar pentru parfumarea preparatelor culinare nu e nevoie decat de cateva picaturi si atat.

Reteta este cat se poate de simpla: se taie pastaile de vanilie in doua pe lung, se introduc intr-o sticla sau borcan impreuna cu alcoolul (poate fi si rom sau whiskey). Sticla se asaza la intuneric si se scutura zilnic in prima saptamana dupa care o data pe saptamana. In doua luni vei avea gata o esenta de vanilie cu aroma intensa care va da un gust cu adevarat special dulciurilor si preparatelor tale.

Si vestea buna este ca esenta de vanilie nu expira, ci se imbunatateste cu timpul, intensificandu-si culoarea si parfumul. Cu fiecare saptamana care trece, vei vedea cum culoarea lichidului miraculos se inchide (ca in poza de mai sus). Daca te deranjeaza semintele minuscule de vanilie (pe mine personal nu, dimpotriva, mi se pare ca budinca de exemplu arata mai interesant cu aceste bobite in ea), o poti strecura printr-un tifon sau o sita foarte deasa.

Putem prepara la fel de usor zahar vanilat, punand bucati de pastai taiate pe lung intr-un borcanel cu zahar.

Conteaza si calitatea pastailor – cu cat pastaile de vanilie sunt mai parfumate si uleioase, cu atat esenta va fi mai intensa. Am fost uimita sa descopar cat de aromate erau pastaile noastre de vanilie bio cand le-am folosit prima data. Poate si ambalarea lor intr-un tubusor cu capac le asigura conditii mult mai optime de conservare.
Daca te-am convins:), te invit sa cumperi vanilia de la Biolandia urmand link-ul de mai jos:

http://www.biolandia.ro/pastai-de-vanilie-bio-2-buc.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments