Si pentru ca am promis in articolul precedent sa va prezint modul cel mai eficient prin care putem obtine o imbunatatire a aspectului pielii, si anume “dinspre interior”, prin alimentatie, iata ca ma tin de cuvant si va prezint cateva reguli de baza din cartea doctoritei Nadine Pomarede pe care am citit-o vara trecuta, Vrei sa ai o piele sanatoasa? Ai grija ce mananci (editura Teora).

Cum am terminat-o, am si adaugat-o la loc de cinste in biblioteca mea la sectiunea de carti pentru o viata sanatoasa, chiar langa ghidurile de calatorii – cred ca stau perfect unele langa altele pentru ca, nu-i asa, ce poate fi mai sanatos decat sa te relaxezi undeva cat mai departe de job si de tot stresul zilnic?

Pe langa evitarea stresului, nu trebuie sa uitam de importanta somnului suficient, a abtinerii de la excesul de alcool, a renuntarii la fumat si a unui mod de viata cat mai activ.

Dar sa revenim la alimentatie cu un model de meniu zilnic pe care autoarea ni-l recomanda pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa:

Micul dejun: ceai verde, 1 pahar de lapte de soia, 1 fruct proaspat sau suc de fructe proaspete, 2 felii de paine integrala unse cu o pasta bogata in omega 3 (pasta de peste).

Ora 10 dimineata: un fruct proaspat

Pranzul: un platou cu cruditati asezonate cu un amestec de ulei de masline si ulei de rapita, un strop de zeama de lamaie. O portie (intre 150 si 200 g) de peste gras (somon de exemplu) cu legume gatite la aburi. Sunt permise si chiar recomandate toate tipurile de verdeturi si de mirodenii. Un fruct proaspat.

Dupa-masa: infuzie slaba de ceai verde (timp de preparare: 2 minute)

Ora 16:00: un iaurt degresat.

Cina: Supa de legume. O portie (intre 150 si 200 g) de peste sau de carne cu legume pregatite la aburi. Un iaurt degresat.

Alimentatia zilnica trebuie sa includa:

Fructe si legume
Consuma zilnic 5 portii de legume si fructe pe zi. Supele constituie o modalitate buna de a include legume in alimentatie. Cartofii trebuie consumati in cantitati moderate. Presara pe salate verdeturi proaspete, usturoi, ceapa pentru un plus de antioxidanti. Consuma multe legume si fructe crude, deoarece acestea sunt mai bogate in vitamine decat cele gatite.
Un mod foarte bun de a gati legumele este sub forma de ghiveciuri cu mult sos tomat care contine licopen.
Mananca un kiwi pe zi si iti vei acoperi necesarul zilnic recomandt de vitamina C si un sfert de cel din vitamina E.
Portocala contine multe fibre si e de asemenea un fruct care trebuie consumat zilnic, dar nu sub forma de suc pentru a nu pierde din aportul de fibre. La fel si grepfrutul. O jumatate de grepfrut asigura 3/4 din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Capsuna contine mai multa vitamina C decat portocala, dar trebuie mancata cat mai proaspata, deoarece invelisul sau mai fragil asigura o protectie mai slaba a vitaminelor.

Proteine animale
Cele mai indicate proteine sunt carnea alba si pestele. Se recomanda sa consumam peste gras (hering, somon, sardine, macrou) de 2-3 ori pe saptamana. Fructele de mare si scoicile pot fi consumate de 1-2 ori pe saptamana. Carnea rosie nu ar trebui sa fie inclusa in alimentatie decat de 2-3 ori pe saptamana. Cele mai bune sanatoase metode de a le gati sunt fierte sau la aburi, la gratar sau la cuptor.

Cereale
La micul dejun trebuie sa mancam cereale integrale sau fulgi de ovaz. Este indicat sa consumam paine integrala (de secara sau cu maia), cu miez dens.

Uleiuri
Cele mai indicate pentru piele sunt uleiul de masline si de rapita.

Lactate
1-2 produse lactate pe zi sunt suficiente. Calciul se regaseste de asemenea in fructe, legume si in apele minerale (pe eticheta apei minerale se mentioneaza si concentratia de calciu, asa ca e simplu sa alegem marcile cu continut ridicat de calciu).

Lichide
Alcoolul nu face cu siguranta bine la ten. Cea mai indicata bautura pentru un ten perfect o constituie ceaiul verde. Beneficiile ceaiului sunt atribuite continutului sau bogat in antioxidanti si, mai ales, in flavonoide, care actioneaza drept capcane pentru radicalii liberi: o cana de ceai verde sau negru contine intre 150 si 250 mg de flavonoide. Vinul este singurul alcool care nu ar trebui exclus, iar actiunea sa benefica se datoreaza concentratiei de taninuri, dar este indicat sa fie consumat cu moderatie.
Sa nu uitam de apa. Pentru a ne mentine concentratia de apa din corp, avem nevoie de 2,5 l de apa pe zi. Aceasta cantitate ne parvine din alimentatie si bauturi. Apa din alimente reprezinta aproximativ 500 ml – maxim 1 l/zi, prin urmare cantitatea de apa bauta ar trebui sa fie de aproximativ 2 l/zi sau minim 1,5 l. Fructele si legumele proaspete contin cea mai mare cantitate de apa.

Ar trebui sa renuntam la ideea ca frumusetea se poate gasi intr-un borcanel de crema de fata sau intr-un bisturiu de chirurg plastic si sa recunoastem adevarul expresiei “Frumusetea vine din interior”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments