Regulile de aur ale unei alimentatii corecte
Am citit de curand o carte foarte interesanta intitulata Hrana pentru viata scrisa de dr Daniel Menrath (editura Benefica) in care am descoperit multe lucruri pe care nu le cunosteam despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Astfel este foarte important nu doar ceea ce mancam, ci si cum mancam.
Combinarea alimentelor poate afecta digestia. Mancarurile trebuie digerate pentru a putea fi folosite de organism. Alimentele nedigerate sunt dificil de eliminat si conduc la o crestere a greutatii si a toxicitatii din corp.
Enumar mai jos cateva reguli esentiale pe care le-am retinut si incerc sa le aplic:
Ordinea in care se consuma alimentele este:
1. Sucuri si fructe proaspete
2. Sucuri proaspete de vegetale si salate
3. Vegetale fierte, nuci crude si seminte
4. Cereale, paine, cartofi, legume
5. Carne, pui, peste, branzeturi
Combinarea corecta a alimentelor este:
Salate + proteine (carne, peste, oua, branzeturi, lactate). Acestea din urma vor fi insotite intotdeauna de legume: dovlecei, varza, conopida, gulii, fasole verde, morcovi, ceapa, usturoi, patrunjel, telina, vinete in amestec sau individual (proteinele nu se combina cu amidonoase).
Salate + amidonoase (cartof, grau, paine, malai – mamaliga, orez, mazare, fasole verde). Acestea din urma se pot combina intre ele sau cu legume gatite, dar neaparat cu salata de legume crude.
Ce ar trebui sa includem in mod obligatoriu in alimentatia noastra:
- cat mai multe legume si fructe crude
- multe alimente bogate in vitamina A: morcovi, rosii, spanac, salata, patrunjel verde, ceapa verde, marar
- alimente care contin vitamina C: citrice, ardei gras, macese etc.
- cat mai multe crucifere (varza, conopida etc.)
- nucile si semintele trebuie consumate doar crude si doar in cantitati mici (devin acide prin prajire)
- ulei de masline de preferat obtinut prin presare la rece – una sau doua linguri pe zi, pentru a ne intari imunitatea
- mai multe surse de fibre alimentare (fructe, vegetale, tarate, paine neagra, paine graham, orez integral etc.) deoarece fibrele alimentare contribuie la tranzitul rapid al alimentelor prin intestine, scurtand timpul in care produsele daunatoare, rezultate din descompunerea alimentelor, se gasesc in contact cu peretii intestinali.
Alte sfaturi pentru o alimentatie corecta:
Dupa ora 20:00 nu se mai mananca nimic.
Fructele se consuma numai pe stomacul gol.
Vinul ingreuneaza mult digestia si se va bea numai pe stomacul gol (si desigur se vor evita excesele).
Nu trebuie sa mancam niciodata repede, in graba. Trebuie sa mestecam cat de mult putem fiecare imbucatura.
Se va limita consumul de grasimi si mai ales cele de origine animala. Este important sa reducem din alimentatie produsele sarate, afumate, conservate, carnatii si in general carnea in primul rand de porc, dar si de vita.
Va recomand cu caldura aceasta carte in care veti gasi mult mai multe sfaturi pentru o alimentatie corecta si o viata sanatoasa. Cartea Hrana pentru viata poate fi achizitionata din magazinul Biolandia la link-ul de mai jos:
http://www.biolandia.ro/hrana-pentru-viata.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 22 februarie 2012 at 22:20, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |