Revin la subiectul condimentelor si plantelor utile pentru sanatate cu cateva propuneri usoare si rapide prin care le putem adauga in alimentatia noastra zilnica. Conform unor studii recente plantele si condimentele contin mai multi antioxidanti care ne protejeaza de boli si ne intaresc imunitatea decat majoritatea legumelor si fructelor.
Iata cat de simplu este sa ne bucuram de beneficiile acestora si in acelasi timp sa si imbunatatim gustul mancarurilor (am inclus mai jos si usturoiul):

Scortisoara
Beneficiu pentru sanatate: Scade nivelul glucozei din sange, al trigliceridelor, al colesterolului “rau” si al colesterolului total si stimuleaza imunitatea. Ar trebui sa consumi zilnic intre un sfert si o jumatate de lingurita de pudra de scortisoara.
Cum poate fi consumata: Este potrivita pentru un mic dejun sanatos sau un desert gustos. Umple un castronel cu iaurt slab si adauga stafide sau fructe de padure proaspete si rondele de banane peste care toarna o lingura de miere si presara o jumatate de lingurita de scortisoara.

Turmeric (curcuma)
Beneficiu pentru sanatate: Turmericul contine curcumina care, conform studiilor, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase. Incearca sa consumi zilnic intre 500 si 800 de miligrame.
Cum poate fi consumat: Da o aroma indiana orezului (si o culoare galbena minunata), adaugand un sfert de lingurita in apa in care fierbi 1 ceasca mica de orez. Mai poti adauga turmeric si la diverse sosuri sau chiar la omleta.

Rozmarin
Beneficiu pentru sanatate: Blocheaza mutatiile genetice care pot conduce la cancer si intaresc vasele de sange a caror deteriorare creste riscul de infarct.
Cum poate fi consumat: Da un gust minunat fripturii de pui amestecand doua lingurite de rozmarin (proaspat sau uscat) cu o lingurita de sare si o jumatate de lingurita de frunze de cimbru.

Usturoi
Beneficiu pentru sanatate: Distruge celulele canceroase si poate interveni pozitiv in metabolismul celulelor tumorale. Studiile sugereaza faptul ca unul sau doi catei de usturoi consumat de mai multe ori pe saptamana asigura protectie impotriva cancerului. In plus scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
Cum poate fi consumat: Curata catelul de usturoi, toaca-l in bucati mari si lasa-l timp de 10-15 minute in contact cu aerul inainte de a-l consuma. Aceasta permite substantelor fitochimice cu rol protector din usturoi sa fie activate. Tine timp de maxim un minut usturoiul tocat pe foc mic si amesteca-l cu paste, boia iute sau chili, ulei de masline extravirgin si parmezan ras. Este de asemenea perfect pentru fripturi, cartofi sau ciuperci la cuptor. Amesteca usturoi tocat cu castravete ras si iaurt simplu pentru un sos cu iz grecesc.

Boia
Beneficiu pentru sanatate: Contine capsaicina, o substanta cu rol anti-inflamator si antioxidant care poate scadea riscul de cancer (se gaseste si in chili sau in ardeiul iute proaspat). Nu exista o cantitate recomandata pentru consum, dar nu ar trebui consumata in exces in cazul in care este boia iute, mai ales in cazul persoanelor care sufera de gastrita.
Cum poate fi consumat: Amesteca o lingurita si jumatate de boia dulce, o jumate de lingurita de cimbru si o jumatate de lingurita de boia iute pentru a condimenta cartofii la cuptor stropiti in prealabil cu ulei de masline.

Ghimbir
Beneficiu pentru sanatate: Face sa dispara raul de masina si greata; poate de asemenea reduce durerea si umflarea articulatiilor asociata artritei. Dozele utilizate in testele clinice variaza de la 500 la 2000 mg de ghimbir sub forma de pudra (un sfert de radacina mica de ghimbir proaspat contine 1000 de mg). O cantitate mai mare de 6000 mg poate irita stomacul. Dimpotriva, o cantitate mica stimuleaza digestia.
Cum poate fi consumat: Ghimbirul cristalizat este foarte usor de preparat si poate fi transportat si consumat cu usurinta in masina sau avion pentru a face sa dispara senzatia de greata: se curata ghimbirul si se taie in feliute aproape transparente care se fierb, dupa care se pastreaza un sfert de ceasca de lichid de la fierbere, se adauga o cantitate de zahar brun egala cu cea de ghimbir si se fierbe in continuare pana se evapora apa si zaharul reincepe sa se cristalizeze. Poti adauga un sfert de lingurita de pudra de ghimbir peste legume sau felii de fructe (aroma piersicilor se potriveste foarte bine cu gustul usor iute al ghimbirului).

Oregano
Beneficiu pentru sanatate: Conform studiilor, oregano are cea mai mare capacitate antioxidanta dintre 27 de plante aromatice calculata per gram de planta proaspate.
Cum poate fi consumat: Pentru a condimenta supa de rosii, adauga trei sferturi de lingurita pentru fiecare litru de lichid. Adauga o jumatate de lingurita la 300 ml de sos pentru spaghete sau pizza. Poti folosi in loc de o lingurita de oregano uscat doua lingurite de oregano proaspat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments