Sanatate intr-o cana de ceai – plantele medicinale
De secole, omul a folosit plantele ca leacuri sau remedii pentru fel de fel de afectiuni. In zilele noastre, multi prefera sa apeleze la medicamente, poate fara sa stie ca problemele lor se pot rezolva sau ameliora prin ceva atat de simplu ca o infuzie de plante.
Eu evit in general sa iau medicamente, dar cunosc persoane care iau chiar si 3 pastile pentru o banala durere de cap. Parerea mea este ca, de multe ori, medicamentele pe care le luam trateaza doar simptomele sau rezolva problema pe moment, fara a avea beneficii pe termen lung. In plus, aproape toate medicamentele au numeroase efecte secundare nocive. De aceea eu prefer sa recurg la „farmacia naturii”, adeseori mai eficienta si chiar mai ieftina decat medicamentele sintetice, fara a avea efectele negative ale acestora.
Exista numeroase plante medicinale care sunt folosite de secole pentru virtutile lor terapeutice. In Evul Mediu, ceaiurile constituiau principalul remediu pentru nenumarate boli. In prezent, calitatile lor terapeutice sunt recunoscute prin numeroase studii.
Plantele prezinta proprietati calmante, relaxante, antibacteriene, digestive etc. Pentru a le spori eficacitatea, ele pot fi asociate pe baza proprietatilor lor similare sau complementare.
Exista diverse combinatii de plante care pot vindeca sau ameliora cele mai variate afectiuni si pe care le putem consuma sub forma de ceai sau infuzie:
Relaxare si somn:
Principalele plante recomandate le constituie musetelul si teiul. Acestea stimuleaza somnul odihnitor si calmeaza si echilibreaza organismul stresat. Astfel, musetelul are actiune antispastica, anestezica, antiseptica si antiinflamatorie, ar ceaiul de flori de tei se administreaza si celor care sufera de raceli si gripe (hidrateaza, sedeaza, inlatura febra si toxinele, ajuta la eliminarea secretiilor bronhice), de insomnii, de stari anxioase si atacuri de panica. O alta planta care se poate combina cu acestea este roinita care poseda proprietati relaxante si calmante si contribuie la pregatirea corpului si a mintii pentru odihna.
Digestie si transit intestinal:
Numeroase plante favorizeaza digestia, printre care feniculul, anasonul sau nalba mare. Coacazele negre, cicoarea sau condimentul oregano stimuleaza functiile de eliminare renala sau urinara. Rubarba, semintele de fenicul si lemnul dulce prezinta efecte benefice asupra tranzitului digestiv. Lemnul dulce e folosit ca laxativ sau purgativ si se recomanda in tratamentul ulcerului gastric, bronsitei, constipatiei, calculozei renale si calculozei biliare. De asemenea, lemnul dulce e folosit si ca alternativa a altor indulcitori, deoarece zaharurile din compozitie nu fermenteaza odata ingerate.
Slabire:
Ceaiul verde, ceaiul alb, cafeaua verde si guarana contribuie la arderea grasimilor din straturile de rezerva. Cafeaua verde favorizeaza slabirea si prin reducerea absorbtiei zaharurilor. Ceaiurile obtinute din Camelia Sinensis (ceaiul verde, alb sau negru), consumate regulat, sunt antioxidante puternice, energizante naturale (gratie cofeinei), simuleaza metabolismul, actioneaza ca purgativ si chiar laxativ si ajuta in lupta impotriva obezitatii. In tarile asiatice (unde ceaiul verde este consumat regulat), incidenta bolilor cardiace si a cancerului este foarte scazuta si se crede ca ceaiul este unul dintre factorii care contribuie la aceasta. In orice caz, este cert ca ceaiul este bogat in flavonoide, care actioneaza ca antioxidanti, neutralizeaza radicalii liberi si previn oxidarea colesterolului.
Eliminarea apei si a toxinelor:
Asocierea anumitor plante ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele care ii afecteaza functionarea optima. Este cazul frasinului sau a plantei numita cretusca (Filipendula ulmaria) care contribuie la eliminarea apei din corp. Coacazele negre, urzica, maghiranul poseda de asemenea proprietati drenante si depurative si contribuie la stimularea eliminarii renale a apei si a toxinelor.
Circulatie:
Pentru a fluidiza circulatia si a intari sistemul circulator, exista diverse plante care pot fi administrate. Pentru a spori efectul lor, le putem combina. Printre acestea se numara portocala amara, urzica, afinul. Acestea contribuie la repararea microcirculatiei sangvine.
Poti gasi aceste combinatii gata preparate din plante bio, netratate cu chimicale si cu concentratie maxima de substante benefice pentru sanatate in gama noastra de ceaiuri medicinale din magazinul Biolandia:
http://www.biolandia.ro/remedii-bio/ceaiuri-medicinale-bio.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 12 februarie 2012 at 21:43, and is filed under Bauturi. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
No trackbacks yet.
Vin fiert de Craciun cu mirodenii
about 10 years ago - 1 comment
Share Condimente cum ar fi scortisoara sau cuisoarele furnizează un nivel antioxidant urias. Si, fiindca tot e Craciunul, va propun o reteta pentru a va asigura energia, veselia si buna dispozitie pentru zilele care urmeaza: Ingrediente: 2 betigase de scortisoara 10 cuisoare 10 boabe piper negru 2 boabe nucsoara 3 boabe cardamom 1 steluta anason…
Cu ce putem inlocui superalimentele exotice scumpe
about 10 years ago - 1 comment
ShareSuperalimentele sunt la moda in prezent si, recunosc, si noi consumam alimente precum seminte de chia, goji, ciocolata cruda sau pudra de orz, dar nu intotdeauna ne permitem costul lor. Exista insa si alternative mai ieftine la superalimentele exotice pe care le putem punem in cosul de cumparaturi si care aduc beneficii extraordinare pentru sanatatea…
Mancarica de ciuperci de padure
about 11 years ago - 1 comment
ShareIeri am testat o reteta de mancarica de ciuperci care poate fi servita simpla, sau insotita de o garnitura. Noi am mancat-o impreuna cu piure de cartofi si salata de nasturel – a fost prima data cand am gustat nasturel si, in caz ca nu ati mai mancat pana acum, pot sa va spun ca…
Piure primavaratic de urzici
about 11 years ago - 2 comentarii
ShareNu am avut parte de prea mult soare anul asta, dar in schimb am avut temperaturi destul de rezonabile si o vreme umeda, perfecta pentru ierburi si alte plantute. Acum inteleg eu de ce in Anglia, unde soarele e mai timid si nu prea iese afara la joaca, toate curtile sunt colorate intr-un verde smarald…
Salata detoxifianta de primavara cu spanac si rodie
about 11 years ago - 1 comment
ShareA venit primavara. Pacat ca nu avem inca parte si de mai multe zile insorite. Mi-e dor sa topai prin parc intr-o rochie usoara si sa agat in cui pana la toamna pardesiul. In fiecare weekend imi propun sa impachetez hainele groase, dar iar vine racoarea si inca nu am curaj sa ma despart de…
Fenicul – bun pentru mamici si pentru pitici
about 11 years ago - 1 comment
ShareFeniculul (Foeniculum vulgare) este o planta binecunoscuta pentru virtutile sale terapeutice. Astfel, in Grecia antica era utilizat de participantii la olimpiade pentru a-si spori masa musculara si pentru a slabi. In prezent, ceaiul de fenicul este utilizat de cele mai multe ori pentru probleme digestive atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, inclusiv al…
Mii de antioxidanti intr-un gram de pudra
about 11 years ago - 1 comment
Share Toata lumea a auzit de antioxidanti. Cele mai dese recomandari pentru a preveni imbolnavirea constau in consumul diversificat de fructe si legume datorita continutului lor bogat in antioxidanti. Studiile arata ca un consum zilnic de alimente cu un continut ridicat de substante antioxidante intarzie imbatranirea atat la nivelul corpului, cat si al creierului si…
5 retete minune “la minut” pentru un ten perfect
about 12 years ago - 1 comment
ShareFiecare dintre noi isi doreste sa aiba o piele stralucitoare si perfecta. Pentru aceasta, aplicam o gramada de produse cosmetice incarcate de chimicale care sfarsesc prin a face mai mult rau decat bine, mai ales pe termen lung. Persoanele sensibile reactioneaza insa instantaneu prin alergii cutanate, inrosirea sau iritarea epidermei. Pielea reflecta modul in care…
7 condimente minune pentru sanatate
about 12 years ago - 2 comentarii
ShareRevin la subiectul condimentelor si plantelor utile pentru sanatate cu cateva propuneri usoare si rapide prin care le putem adauga in alimentatia noastra zilnica. Conform unor studii recente plantele si condimentele contin mai multi antioxidanti care ne protejeaza de boli si ne intaresc imunitatea decat majoritatea legumelor si fructelor. Iata cat de simplu este sa…
about 10 years ago
Am citit ca ceaiul alb e mai bun decat ceaiul verde. Toate studiile insa recomanda ceaiul verde. Stii cumva care e diferenta dintre ele?
about 10 years ago
Draga Elena, o sa scriu un scurt articol pe blog dupa ce ma documentez mai bine ca sa raspund la intrebarea ta. Zi frumoasa, ruxi
about 10 years ago
Iata si link-ul unde gasesti raspunsul: http://www.biolandia.ro/blog/2013/10/11/ceaiul-verde-sau-ceaiul-alb-care-dintre-ele-e-mai-sanatos/
Weekend minunat:)