De secole, omul a folosit plantele ca leacuri sau remedii pentru fel de fel de afectiuni. In zilele noastre, multi prefera sa apeleze la medicamente, poate fara sa stie ca problemele lor se pot rezolva sau ameliora prin ceva atat de simplu ca o infuzie de plante.

Eu evit in general sa iau medicamente, dar cunosc persoane care iau chiar si 3 pastile pentru o banala durere de cap. Parerea mea este ca, de multe ori, medicamentele pe care le luam trateaza doar simptomele sau rezolva problema pe moment, fara a avea beneficii pe termen lung. In plus, aproape toate medicamentele au numeroase efecte secundare nocive. De aceea eu prefer sa recurg la „farmacia naturii”, adeseori mai eficienta si chiar mai ieftina decat medicamentele sintetice, fara a avea efectele negative ale acestora.
Exista numeroase plante medicinale care sunt folosite de secole pentru virtutile lor terapeutice. In Evul Mediu, ceaiurile constituiau principalul remediu pentru nenumarate boli. In prezent, calitatile lor terapeutice sunt recunoscute prin numeroase studii.
Plantele prezinta proprietati calmante, relaxante, antibacteriene, digestive etc. Pentru a le spori eficacitatea, ele pot fi asociate pe baza proprietatilor lor similare sau complementare.
Exista diverse combinatii de plante care pot vindeca sau ameliora cele mai variate afectiuni si pe care le putem consuma sub forma de ceai sau infuzie:

Relaxare si somn:
Principalele plante recomandate le constituie musetelul si teiul. Acestea stimuleaza somnul odihnitor si calmeaza si echilibreaza organismul stresat. Astfel, musetelul are actiune antispastica, anestezica, antiseptica si antiinflamatorie, ar ceaiul de flori de tei se administreaza si celor care sufera de raceli si gripe (hidrateaza, sedeaza, inlatura febra si toxinele, ajuta la eliminarea secretiilor bronhice), de insomnii, de stari anxioase si atacuri de panica. O alta planta care se poate combina cu acestea este roinita care poseda proprietati relaxante si calmante si contribuie la pregatirea corpului si a mintii pentru odihna.

Digestie si transit intestinal:
Numeroase plante favorizeaza digestia, printre care feniculul, anasonul sau nalba mare. Coacazele negre, cicoarea sau condimentul oregano stimuleaza functiile de eliminare renala sau urinara. Rubarba, semintele de fenicul si lemnul dulce prezinta efecte benefice asupra tranzitului digestiv. Lemnul dulce e folosit ca laxativ sau purgativ si se recomanda in tratamentul ulcerului gastric, bronsitei, constipatiei, calculozei renale si calculozei biliare. De asemenea, lemnul dulce e folosit si ca alternativa a altor indulcitori, deoarece zaharurile din compozitie nu fermenteaza odata ingerate.

Slabire:
Ceaiul verde, ceaiul alb, cafeaua verde si guarana contribuie la arderea grasimilor din straturile de rezerva. Cafeaua verde favorizeaza slabirea si prin reducerea absorbtiei zaharurilor. Ceaiurile obtinute din Camelia Sinensis (ceaiul verde, alb sau negru), consumate regulat, sunt antioxidante puternice, energizante naturale (gratie cofeinei), simuleaza metabolismul, actioneaza ca purgativ si chiar laxativ si ajuta in lupta impotriva obezitatii. In tarile asiatice (unde ceaiul verde este consumat regulat), incidenta bolilor cardiace si a cancerului este foarte scazuta si se crede ca ceaiul este unul dintre factorii care contribuie la aceasta. In orice caz, este cert ca ceaiul este bogat in flavonoide, care actioneaza ca antioxidanti, neutralizeaza radicalii liberi si previn oxidarea colesterolului.

Eliminarea apei si a toxinelor:

Asocierea anumitor plante ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele care ii afecteaza functionarea optima. Este cazul frasinului sau a plantei numita cretusca (Filipendula ulmaria) care contribuie la eliminarea apei din corp. Coacazele negre, urzica, maghiranul poseda de asemenea proprietati drenante si depurative si contribuie la stimularea eliminarii renale a apei si a toxinelor.

Circulatie:
Pentru a fluidiza circulatia si a intari sistemul circulator, exista diverse plante care pot fi administrate. Pentru a spori efectul lor, le putem combina. Printre acestea se numara portocala amara, urzica, afinul. Acestea contribuie la repararea microcirculatiei sangvine.

Poti gasi aceste combinatii gata preparate din plante bio, netratate cu chimicale si cu concentratie maxima de substante benefice pentru sanatate in gama noastra de ceaiuri medicinale din magazinul Biolandia:
http://www.biolandia.ro/remedii-bio/ceaiuri-medicinale-bio.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments