Desi e atat de frig afara, tot trebuie sa iesim din casa si sa ne vedem de treburi. Dar cu gerul aceasta, daca nu avem o imunitate puternica, riscam sa ne imbolnavim. Exista insa chiar in bucataria noastra niste aliati de nadejde care ne ajuta sa ne protejam de raceala si gripa sau sa ne vindecam mai repede.


Ghimbir
Cu o aroma usor picanta, ghimbirul este potrivit atat pentru preparatele dulci sau sarate, dar si ceaiuri sau limonade. Ghimbirul a fost considerat de mult timp ca fiind un ajutor pentru digestie si numeroase studii au aratat ca este util impotriva gretii. Ghimbirul are de asemenea calitati antimicrobiene si antivirale puternice si, prin urmare, ajuta si la combaterea sau prevenirea starilor gripale. Adauga ghimbir la supa sau la sucul de portocale. In tarile nordice precum Suedia iarna se consuma regulat ceai cu ghimbir pentru a tine racelile la distanta si a combate febra. O combinatie eficienta si calmanta este ceaiul de tei in care se lasa la infuzat o lingurita de ghimbir. Un ceai energizant este cel de fructe de catina cu ghimbir si miere. Ghimbirul poate fi folosit in stare cruda, curatat de coaja si dat pe razatoare (o bucatica de cel mult 1 cm) sau uscat sub forma de pudra.

Scortisoara
Scortisoara este unul dintre cele mai populare condimente, folosit in patiserie la aromatizarea placintelor, strudelelor, cozonacului si a altor deserturi. Putini insa cunosc virtutile terapeutice ale scortisoarei. Cunoscatorii au folosit-o dintotdeauna ca remediu impotriva frigului. Scortisoara trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai si are proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura.
Iata un remediu eficient contra racelii, care calmeaza tusea si curata sinusurile. Puneti un betisor de scortisoara intr-un vas in care clocotesc 300 de ml de apa si lasati sa fiarba la foc moderat, timp de doua minute, dupa care opriti focul si scoateti scortisoara. Adaugati un plic de ceai verde si lasati sa se infuzeze cateva minute. Ceaiul rezultat se bea cald, in doua reprize, simplu sau cu o lingurita de miere dizolvata in el.
Pentru intarirea imunitatii, o cură cu 5 g de scorţişoară amestecată cu două linguriţe de miere, consumate dimineaţa şi seara, timp de o lună, va face minuni. Scorţişoara este antiseptic şi elimină stresul, stimulând circulaţia sanguină.

Pudra de chili sau boiaua iute
Probabil ai constatat atunci cand ai muscat mai mult dintr-un ardei iute ca iti lacrimeaza ochi, iti curge nasul si iti vine sa tusesti. Ardeiul iute contine capsaicina cu proprietati anti-inflamatoare si antioxidante care ajuta la descongestionarea cailor respiratorii, dar si la calmarea durerilor reumatismale si a inflamatiilor.Iti recomandam sa adaugi boia iute la mancaruri si poti scăpa de febră bând ceai din boia amestecată cu miere şi cu portocale.

Cimbrul
Cimbrul este antimicrobian si expectorant. De aceea ajuta la combaterea racelilor si previne depunerea mucusului la nivelul plamanilor. Cimbrul era in trecut introdus in bandaje pentru a combate riscul de infectii ale ranilor. Se pot condimenta supe sau alte preparate cu cimbru. O infuzie preparată dintr-o linguriţă de cimbru la o cană cu apă fiartă, îndulcită cu miere, tratează durerea de gât. Infecţiilor urinare le poţi veni de hac cu trei picături de ulei volatil de cimbru, amestecate într-o linguriţă cu miere. Leacul se ia de trei ori pe zi, timp de o lună.

Piperul
In sezonul rece, un aliat in lupta împotriva virusurilor este piperul. Un varf de cutit de piper macinat, amestecat cu trei lingurite de miere si cu cateva picaturi de lamaie, te scapa de tuse.
Totodata, piperul stimuleaza digestia, are efect antibacterian si ajuta la arderea grasimilor, fiind recomandat si celor care doresc sa slabeasca. Insa persoanele care sufera de ulcer sau probleme renale trebuie sa consume foarte puţin piper, deoarece are efect iritant. De asemenea, consumat în exces, piperul poate agrava hipertensiunea.

Schinduf
Schinduful este un condiment, dar are si importante virtuti medicinale. Are o aroma destul de puternica si un gust dulce-amarui amintind de caramel, de aceea este foarte placut, mai ales adaugat la preparate dulci. Se poate consuma sub forma de ceai cu miere sau adauga la creme dulci sau budinci sub forma de pudra. Pentru ceai semintele se sfarama inainte de utilizare si apoi se fierb. Se poate consuma si sub forma de pulbere cu miere – o lingurita o data pe zi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments