Uitandu-ma la una din emisiunile cu Doctor Oz de pe Euforia (pe care eu le consider o sursa foarte buna de informatii cu privire la alimentatie si sanatate), am aflat ca ar trebui sa consum o cereala cu adevarat deosebita, de a carei existenta nici nu auzisem. E vorba de un sortiment de orez foarte special, orezul negru.

L-am cautat indelung in comert si, spre norocul meu, l-am si gasit. Si pentru ca l-am testat si mi-a placut, acum magazinul Biolandia este unul dintre extrem de putinele locuri unde il veti gasi si in Romania.

Culoarea lui m-a speriat putin, pentru ca m-am gandit ca o farfurie plina de bobite negre nu va fi prea apetisanta, dar, dupa ce l-am fiert, am constatat ca isi schimba nuanta si devine mai degraba purpuriu inchis. Oricum arata chiar interesant avand aceasta culoare intensa (ca un caviar), mai ales combinat cu orez mai deschis la culoare, legume sau cu alte cereale.

Acest tip de orez se comercializeaza de obicei nedecorticat ceea ce inseamna ca, la fel ca si cel brun, trebuie fiert mai mult decat orezul alb pana se inmoaie. Gustul sau este foarte placut, mult mai placut decat cel al insipidului orez alb – are o aroma de nuca.

Dupa ce m-am documentat pe internet, va impartasesc si voua ce am aflat despre el:

Pana in epoca moderna, orezul negru era foarte greu de obtinut; timp de secole el a fost extrem de pretuit si protejat (chiar tinut ascuns) in Asia. In vechea China, oamenii obisnuiti nu aveau voie sa-l consume. Deoarece se considera ca acest sortiment deosebit de orez avea darul de a prelungi viata, el era rezervat exclusiv pentru imparat si familia regala. Oricat de incredibil ar parea, cine fura un bol de orez negru era condamnat la moarte.

Studii recente dovedesc faptul ca vechii chinezi nu erau prea departe de adevar in credinta lor ca orezul negru prelungeste viata, deoarece s-a descoperit ca el aduce beneficii multiple pentru sanatate, inclusiv prevenind si tratand afectiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea sau boala Alzheimer.

Orezul negru este deosebit de hranitor si este bogat in fier. Contine o cantitate ridicata de antioxidanti, vitamina E, fibre si prezinta calitati anti-inflamatorii deosebite. Rolul antioxidantilor in prevenirea imbatranirii si in mentinerea sanatatii este binecunoscut. Mai putin cunoscut este faptul ca orezul negru contine mai multi antioxidanti numiti antocianine (si care ii confera si minunata culoare purpurie) decat afinele, faimoase pentru acestea.

De aceea orezul negru poate fi inclus fara nici un dubiu pe lista “superalimentelor” care, pe langa rolul lor nutritional, prezinta si nenumarate beneficii pentru sanatate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments