Fiecare dintre noi doreste sa asigure lor si celor dragi o viata cat mai lunga si mai sanatoasa. Dintre toate componentele unei vieti sanatoase, alimentatia este, probabil, cea mai importanta pentru ca influenteaza cel mai mult starea noastra de sanatate. Insa nu este totul. Felul cum ne ingrijim pielea, hainele pe care le alegem si felul cum le curatam, totul conteaza.

Alegerea unui mod de viata sanatos implica in mod necesar in vremurile actuale folosirea produselor organice in cat mai multe din domeniile vietii noastre, alimentatie, produse cosmetice, detergenti s.a.m.d. Chiar daca aparent sunt mai scumpe, acestea ne ajuta de fapt sa economisim in multe feluri. De exemplu, vom da foarte putini bani pe medicamente si tratamente medicale deoarece vom fi mai sanatosi.

Sa trecem in revista cateva dintre principalele beneficii ale produselor bio.

Sanatatea
Stiai ca daca mananci un mar, consumi peste 30 de pesticide, chiar si dupa ce a fost spalat? Alimentele produse cu pesticide si ingrasaminte chimice contin substante toxice care se inmagazineaza in organism si au efecte nocive asupra sanatatii. Limitele maxime admise ale pesticidelor din alimente sunt calculate pentru fiecare tip de pesticid in parte, dar acestea nu iau in seama efectul de coctail pe care il au combinatiile a mai multe astfel de substante ce pot duce la depasirea nivelului maxim admis chiar si de 100 de ori.

Acelasi lucru este valabil si pentru produsele cosmetice. Circa 60% din ingredientele continute de cosmetice trec in organism odata cu utilizarea lor. Chimicalele uzuale din cosmetice se pot acumula in organele interne afectandu-ne sanatatea. De ce sa introducem chimicale toxice in organism cand exista alternative sanatoase la preturi rezonabile, produsele cosmetice organice fiind de multe ori mai ieftine decat multe produse cosmetice de marca?

Hainele pe care le alegem si felul cum le curatam si produsele de curatenie pentru casa conteaza de asemenea pentru sanatatea noastra, dar si pentru mediu. Detergentii bio sunt facuti din substante naturale, care nu ne fac rau nici noua si nici naturii. Hainele bio sunt facute din bumbac, canepa sau alte textile obtinute in mod natural si sunt colorate cu vopseluri naturale care nu irita si nu provoaca alergii.

Aportul de nutrienti
Tot ceea ce se produce fara pesticide si ingrasaminte chimice acumuleaza o mare bogatie de vitamine si minerale. Fructele si legumele cultivate natural nu se pot compara, din acest punct de vedere, cu cele care cresc peste noapte, injectate cu hormoni. Alimentele organice contin cu 50% mai multe substante nutritive, minerale si vitamine decat cele din agricultura intensiva, industriala. La fel si cosmeticele obtinute din plante crescute in mod natural prezinta o eficacitate mult mai mare decat cele stropite cu chimicale.

Bucuria de a trai
Alimentele bio au un gust mai intens si mai placut, textilele sunt mai placute la atingere, cosmeticele sunt mai blande, detergentii lasa hainele mai moi. Produsele organice ne fac viata mai frumoasa si mai placuta, ajutandu-ne sa redescoperim bucurii aproape uitate: atingerea unei hainute moi, gustul unei capsuni adevarate, senzatia de califelare data de o crema cu uleiuri naturale.

Calitatea
Un aliment bio este produs fara aport de substante chimice artificiale. Ingrasamintele folosite sunt de asemenea naturale. Animalele din zootehnia bio cresc natural, in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Adevarata cultura bio este obtinuta in al treilea an de cultura consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic. Timp de doi ani, pamantul respectiv este lasat liber, in voia ploii, vantului si a soarelui, pentru a se curata prin ciclurile naturale ale naturii.

In plus, produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezinta o cale prin care tendinta folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocata. OMG sunt periculoase in egala masura si pentru om, si pentru natura.

Produsele sunt sever si permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii acestora. Produsele din agricultura bio sunt supuse la mult mai multe filtre si controale decat cele rezultate din productia normala.

Protejarea planetei
Agricultura traditionala foloseste pesticide, fertilizanti si alte substante care se scurg in pamant, apoi ajung in apa si in aer. Agricultura bio nu foloseste nimic din toate acestea, ceea ce inseamna ca ecosistemele si biodiversitatea sunt incurajate si protejate. Este chiar unul din scopurile agriculturii ecologice.

Alegand produsele organice facem un pas nu doar catre sanatatea noastra ci si catre cea a planetei si, implicit, a semenilor nostri de pretutindeni. Cu cat consumam mai multe produse organice, cu atat vor aparea mai multe, iar agricultorii vor fi nevoiti sa treaca la productia organica daca vor dori sa supravietuiasca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments