Graul spelta este una dintre cele mai vechi cereale si stramosul graului comun. Spre deosebire de acesta din urma, graul spelta are un gust deosebit, asemanator cu cel al nucii. Dupa origine si gust, se poate considera ca e mult superior graului comun. Graul spelta este o specie de cereala primitiva nemodificata de 8000 de ani. 

Celtii si vechii egipteni au cultivat spelta si au laudat-o pentru calitatile ei. Seminte de grau spelta au fost gasite si in mormintele faraonilor, ceea ce dovedeste importanta acestei cereale in Egiptul Antic. Ulterior graul spelta a disparut din productia de masa, deoarece randamentul la productie nu era la fel de ridicat ca cel al graului comun. Din fericire, au existat totdeauna fermieri care au cultivat aceasta cereala, iar astazi graul spelta traieste o adevarata renastere. Avantajele nutritionale sunt dovedite, insa din punct de vedere al cercetarii stiintifice, examinarea acestei cereale se afla inca la inceput de drum. Graul spelta si graul comun sunt la fel structurate genetic si au aceeasi origine, totusi sunt mult diferite in ce priveste efectele asupra organismului uman.

Graul spelta are o digestibilitate crescuta, atat prin proteinele continute, cat si prin structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa, substantele vitale ale graului sunt asimilate mai usor si mai repede din punct de vedere nutritional de catre organism, fara a reclama un mare efort digestiv. Substantele continute se absorb si sunt puse rapid la dispozitia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele cu probleme de sanatate, copiii si persoanele in varsta pot digera mai bine graul spelta.

Spelta are mult mai multe calitati decat graul comun
• are un continut de grasimi mai mare decat graul comun;
• contine tiocianat, cu efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator;
• are un continut de vitamine mai ridicat;
• are un continut mai ridicat de substante minerale;
• are un continut mai mare de L-triptofan, precursorul asa-numitului “hormon al fericirii”;
• are un continut mai mare de acizi grasi nesaturati, indeosebi de acid linoleic;
• preia mai putine metale grele din mediul inconjurator decat graul comun si prin urmare prezinta o concentratie mai scazuta de chimicale nocive.

Efectele pozitive ale graului spelta
• Graul spelta este un excelent remediu natural pentru ca, spre deosebire de celelalte specii de cereale, prezinta o combinatie de substante nutritive optim dozate si echilibrate. Datorita acestor calitati, graul Spelta si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, eczmelor si altor boli de piele, ale tulburarilor de metabolism si digestiei.
• Graul Spelta este usor digerabil si are un efect special “de binedispunere” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-triptofan.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments