Uleiul de masline, ca si vinul, exista de veacuri intregi. Pentru popoarele din zona Mediteranei, acesta are de secole puteri medicinale, chiar magice. Maslinul este socotit simbol al pacii si al gloriei. Homer il numea aurul lichid. Hipocrate, parintele medicinei moderne, recomanda sucul de masline proaspete pentru tratarea bolilor cronice, iar maslinele pentru vindecarea de ulcer. In Evul mediu era folosit pentru a trata problemele ginecologice, iar in tarile din zonele mediteraneene era folosit ca tratament pentru otite, ca purgativ, in special la copii; de asemenea era folosit pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere gastroduodenale. Astazi, cercetarile moderne demonstreaza stiintific binefacerile acestor obiceiuri.



Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspat stors din fruct. Folosit atat in alimentatie, cat si in cosmetica, uleiul de masline este deosebit de util pentru sanatatea si frumusetea noastra.
Uleiul de masline contine cea mai mare cantitate de acizi monosaturati dintre toate tipurile de uleiuri.

Sortimente de ulei de masline
Inainte de a trece la enumerarea beneficiilor sale, poate ar fi bine sa clarificam diferentele dintre diferitele sortimente de ulei de masline. Acesta se gaseste in comert sub urmatoarele forme:
Ulei de masline sau ulei de masline pur: este rafinat chimic si filtrat pentru a neutraliza aroma prea puternica si continutul acid. Este cel mai ieftin tip de ulei si de calitatea cea mai slaba.
Ulei de masline virgin: este produs fara aditivi chimici, are o aciditate mai mica de 2% si, prin urmare, un gust mai bun, de obicei ulei de a doua presa.
Extra virgin sau presat la rece: este ulei de prima presa, extras la rece, de cea mai buna calitate cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata si care isi prezerva maximum de calitati nutritive, antioxidanti si vitamine.

Beneficiile uleiului de masline
Uleiul de masline contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc.
Este bogat in antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului (studiile arata ca reduc riscul cancerului de colon) si efectelor imbatranirii.
Acizii grasi nesaturati continuti, spre deosebire de cei saturati (prezenti in unt, carne, branza etc.) reduc nivelul colesterolului “rau”, protejand inima si arterele, dizolvand cheagurile din vasele de sange.
Contine o cantitate mare de acizi oleici care stimuleaza productia de bila si asigura functionarea digestiei si contribuie la vindecarea gastritei si a ulcerului. Poate fi folosit ca laxativ luand o lingura seara, inainte de culcare.
Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata inainte de masa sau 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta.
Pe langa faptul ca este un tonic biliar, uleiul dizolva pietrele din bila.
Daca medicul constata ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fara sa se blocheze, se amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.
Tusea seaca poate fi calmata cu ajutorul unei linguri de ulei masline care are un efect de reducere a iritatiei gatului.
Studiile arata ca persoanele care consuma doua linguri de ulei de masline pe zi prezinta un nivel mai scazut de colesterol “rau” in sange si mai ridicat de antioxidanti.
Regimul cretan bazat pe fructe, legume, cereale, peste, mult ulei de masline si vin rosu in cantitati moderate a devenit faimos in lume ca exemplu de alimentatie care permite o viata mai lunga si mai sanatoasa, asa ca recomandarea noastra e nici o zi fara ulei de masline.

La ce poti folosi uleiul de masline?
1. Pentru gatit – foloseste ulei de masline la gatit in loc de ulei de floarea-soarelui pentru o sanatate infloritoare.
2. Pentru corp – uleiul de masline curata si inmoaie pielea, o hidrateaza si o regenereaza. Dupa dus, foloseste-l pe post de ulei de corp sau adauga cateva picaturi in cada atunci cand faci baie. Efectele se vor vedea imediat.
3. Pentru ten – poate fi folosit si ca demachiant sau se pot face aplicatii cu ulei de masline seara dupa demachiere, zilnic, timp de doua, trei saptamani. In cazul tenului obosit si uscat se pot pune comprese caldute pe pometi frunte si tample timp de 5-10 minute, spaland apoi fata cu apa calda.
4. Pentru par – contra caderii parului se fac frectii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile. Capul trebuie invelit in timpul noptii.
5. Pentru unghii si cuticule – ajuta la intarirea unghiilor casante si la inmuierea cuticulelor. Dupa ce termini de spalat vasele maseaza mainile cu ulei de masline pentru a le proteja de efectul nociv al detergentului de vase.
6. Pentru buze – uleiul de masline este balsamul de buze perfect si astfel nu te vei mai trezi cu buzele crapate. Iarna, aplica putin ulei de masline si pe maini pentru ca pielea sa nu se mai usuce de la frig.

Masti pentru fata cu ulei de masline
Iata si cateva retete foarte simple si eficiente de masti pentru fata pe baza de ulei de masline:

1. Foloseste o data pe saptamana o masca pentru fata dintr-o lingura de ulei de masline si un ou. Se amesteca bine masca pentru fata si apoi se aplica imediat. Efectele acestei retete naturiste sunt rapide si benefice: un ten mai luminos si riduri mai estompate.
2. Pentru un tratament natural se pot aplica comprese care se lasa sa actioneze cel putin 20 de minute.
3. Un tratament cosmetic care ii va da stralucire tenului tau este cel din 1 lingura de ulei de masline si 2 linguri de smantana proaspata.
4. O masca pentru fata simpla si rapida dintr-o lingura de ulei de masline si zeama de la un sfert de lamaie are efect astringent si de hidratare.

De ce este bun pentru gatit?
Uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit – 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.

Cum trebuie pastrat uleiul de masline?
Fereste-l de lumina si caldura! Aerul, caldura si lumina provoaca rancezirea uleiului. Ideal este sa fie pastrat intr-un spatiu intunecos si racoros.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments