Siropul de artar, unul dintre cei mai sanatosi indulcitori
Pentru a evita zaharul rafinat, acea “otrava alba” asa cum il numesc nutritionistii, am cautat alternative mai sanatoase. Mierea o consum in mod regulat, dar fara excese, deoarece stiu ca ingrasa. Am gasit insa un produs care nu ingrasa la fel de mult, are un gust minunat de caramel si multe virtuti pentru sanatate.
Se pare ca indienilor din America de Nord le datorăm utilizarea gastronomică a sevei dulci a arţarului. Legenda spune că un copil indian i-a adus tatălui său “apă de la arţar” ca să fiarbă o bucată de carne. Când au mâncat carnea, cei doi au observat că aceasta devenise dulce. Aşa a început să se colecteze “apa dulce” a arţarului.
Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei copacului. Aceasta se recoltează numai într-o anumită perioadă a anului, de la sfârşitul lunii februarie până la jumătatea lunii aprilie. Din patruzeci de litri de seva se obtine un litru de sirop. Dintre numeroasele specii de arţar, doar câteva sunt folosite pentru obţinerea acestei delicatese. În funcţie de culoare, de data de recoltare a sevei şi de gust, siropul de arţar este clasificat în trei grade: A, B şi C. Dacă siropul de grad A are o culoare maronie relativ luminoasă şi are o aromă fină, cel de grad C este întunecat la culoare şi are un gust puternic aromat.
Siropul de artar este un produs 100 % ecologic. Este o sursa naturala de zaharuri sanatoase (comparativ cu cele din zahar). Siropul canadian este renumit in toata lumea pentru calitatea deosebita si mediul nepoluat unde cresc artarii.
Se poate folosi ca indulcitor si aromatizant. Renumite sunt clatitele cu sirop de artar, dar poate fi folosit la o multime de alte delicatese.
Siropul de artar contine mai putine calorii si mai multe minerale decat mierea. Este o sursa excelenta de mangan si zinc care sporesc imunitatea organismului. Printre altele, manganul contribuie la intarirea celulelor in lupta cu radicalii liberi, iar zincul, pe langa actiunea antioxidanta, reduce efectele aterosclerozei. Eu folosesc siropul de artar la indulcitul laptelui sau a cafelei, deoarece combinatia cu aroma sa de caramel mi se pare foarte placuta.
Eu l-am folosit pentru indulcirea laptelui, a ceaiului, a cafelei carora le-a dat un gust deosebit datorita aromei sale de caramel si am adaugat o lingurita de sirop de artar la un paharut de iaurt pentru un desert apetisant si sanatos.
La rubrica Retete sanatoase, puteti gasi cateva retete cu sirop de artar pe care le-am adunat, dar recunosc faptul ca inca nu am avut ocazia sa le probez. Daca incercati vreuna, va rog sa-mi spuneti cum a iesit.
Va invitam in magazinul Biolandia pentru a cumpara acest aliment sanatos de aici:
http://www.biolandia.ro/alimente-bio/zahar-indulcitori/sirop-de-artar-bio.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 22 septembrie 2011 at 20:46, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |