Quinoa – o cereala de import, dar extrem de sanatoasa
Am descoperit in cautarile mele pe internet de alimente sanatoase, planta numita quinoa. Din pacate nu se cultiva in Romania, dar din fericire, de foarte scurt timp a inceput sa fie importata si la noi in tara. Am cumparat de proba o punga de o jumatate de kilogram ca sa o testez.
Bobitele micute, mai mici decat cele de linte, m-au sperit gandindu-ma ca nu va ajunge nici macar pentru 5 portii ca sa guste tot familionul din ea (plus catelul). La fiert insa, a inceput sa se umfle si sa devina in acelasi timp translucida, aproape la fel ca orezul, doar ca forma ei e rotunda si nu ovala. Gustul e placut, asemanator putin cu nuca si am avut placuta surpriza ca tatal meu, reticent in fata oricaror inovatii culinare, sa nici nu-si dea seama ca pilaful din fata lui nu e facut din orez. Mancarea e la fel de simplu de preparat ca si cea din orez, dar mai rapid pentru ca boabele de quinoa fierb mai repede. O sa va prezint mai departe retetele experimentate de mine si care s-au dovedit un real succes.
Mai intai insa, cateva informatii interesante despre aceasta cereala inclusa in categoria superalimentelor, alături de seminţele de in, germeni, mei, lucernă, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, ştevie, floarea-soarelui, alge sălbatice verzi-albastre.
Quinoa face parte din familia cerealelor si provine din America de sud. Boabele de quinoa conţin mai multe proteine decat oricare alta cereala si mai bune decît cele din carne. În plus, sunt o sursă extraordinară de calciu, asimilat mai uşor decît cel din lapte.
Quinoa era un aliment de bază al vechilor incaşi, care o numeau “cereala-mamă”. Boabele de quinoa sînt nişte sfere mici, galbene şi turtite, avînd un diametru de la aproximativ 1,5 pînă la 2 mm. Se prepară într-un mod asemănător orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumătate (maxim 15 minute de fierbere). Prin preparare, boabele de quinoa cresc în volum de aproximativ patru ori.
Această cereală întăreşte rinichii. Deşi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grăsimi din sînge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducînd riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Quinoa este un aliment care poate fi servit în multe feluri: pilaf, budincă, cereale adăugate în salate, în supe şi tocăniţe.
Boabele de quinoa sînt bogate în vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sînt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar. De asemenea, boabele de quinoa încolţite sînt recomandate pentru tratarea tulburărilor cauzate de ficatul leneş: oboseală, alergii, balonare, indigestie cronică, puls slab. Quinoa conţine mai mult calciu decît laptele, ajungînd astfel la întărirea scheletului, a oaselor şi cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protecţie împotriva artritei, degradării oaselor, malabsorbţiei calciului şi a altor dereglări similare.
Nu contine gluten si e foarte simplu de gatit, putand fi consumata calda sau rece si inlocuind cu succes carnea.
Va propun in categoria Retete sanatoase cateva preparate cu quinoa simple, testate de mine.
Te invitam in magazinul Biolandia pentru a cumpara acest aliment sanatos:
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 13 septembrie 2011 at 19:27, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |