De ce orezul brun este unul dintre cele mai sanatoase alimente
Diferenta dintre orezul brun si cel alb nu consta doar in culoare! O boaba intreaga de orez are mai multe straturi. Doar primul strat de la exterior este indepartat pentru a se obtine orezul brun. Acest proces afecteaza cel mai putin valoarea nutritionala a orezului si se evita pierderea inutila de nutrienti care se produce prin procesul de procesare suplimentara prin care se obtine orezul alb.
Orezul alb este orez brun prelucrat pentru a i se indeparta stratul exterior care contine acizi grasi esentiali – foarte utili pentru sanatate, dar care intrati in contactul cu aerul in timpul procesarii oxideaza, ceea ce face ca durata de viata a produsului sa scada. Orezul alb rezultat este pur si simplu amidon rafinat care si-a pierdut ceea mai mare parte a substantelor nutritive originare.
Orezul brun este o sursa excelenta de mangan, seleniu si magneziu. Procesul de procesare care transforma orezul brun in orez alb distruge 67% din vitamina B3, 80% din vitamina B1, 50% din mangan, fosfor, 60% din fier si toate fibrele alimentare si acizi grasi esentiali.
Iata cateva moduri prin care substantele nutritive din orezul brun pot fi utile pentru sanatatea ta:
Sursa de energie si protectie antioxidanta
O singura ceasca de orez brun iti asigura 88% din necesarul zilnic de mangan care contribuie la productia de energie din proteine si carbohidrati si la sinteza acizilor grasi importanti pentru sistemul nervos, dar intra si in compozitia unei enzime antioxidante care ofera protectie impotriva radicalilor liberi.
Cerealele integrale ajuta la slabit
Cerealele integrale printre care si orezul brun contribuie la pastrarea unei greutati corporale optime datorita continutului de fibre care ajuta la o buna digestie.
Reduce riscul de cancer de colon
Studiile dovedesc ca fibrele alimentare si seleniul reduc riscul de cancer de colon, iar orezul brun nu este doar o sursa buna de fibre, ci si de seleniu.
Scade colesterolul
Cerealele integrale contin un tip de ulei care contribuie la scaderea colesterolului nociv, fiind deosebit de util pentru sistemul cardiovascular. Orezul brun e bun pentru inima si prin faptul ca in continutul sau regasim fibre, magneziu si vitamina B. consumarea unei portii de cereale integrale de minim 6 ori pe saptamana se recomanda indeosebi persoanelor care sufera de boli cardiovasculare.
Scade riscul de diabet
Orezul brun si alte cereale integrale constituie o sursa ridicata de mangan, o substanta minerala care este implicata in productia a peste 300 de enzime, printre care si cele care regleaza insulina si utilizarea glucozei in organism, iar fibrele din orezul brun mentin nivelul de glucoza sub control.
Intareste oasele
Magneziul, o alta substanta minerala continuta in cantitate ridicata de orezul brun contribuie la scaderea tensiunii, la reducerea frecventei migrenelor si a infarctului. Pe langa toate acestea, magneziul, ca si calciul este necesar pentru oase sanatoase. Orezul brun ajuta la mentinerea cantitatii de mangan din oase la un nivel optim.
Scade riscul de cancer mamar
Fibrele continute de cerealele integrale si fructe reduc semnificativ riscul de cancer mamar conform celor mai recente studii (cu 50% mai scazut in cazul femeilor care consuma cel putin 30 de grame zilnic, iar protectia cea mai ridicata este oferita de fibrele din cerealele integrale).
Sfat practic: Iata mai jos un tabel care iti arata cat de simplu este sa mananci sanatos (cantitatea minima optima este de 13 grame de fibre provenind din cerealele integrale si 6 grame din fructe zilnic):
Aliment Continut de fibre in grame
ovaz, 1 ceasca 3.98
paine din cereale integrale, 1 felie 2
paste din cereale integrale, 1 ceasca 6.3
orez brun, 1 ceasca 3.5
orz, 1 ceasca 13.6
hrisca, 1 ceasca 4.54
secara, 1/3 ceasca 8.22
porumb, 1 ceasca 4.6
mar, 1 fruct mediu necuratat de coaja 5.0
banana, 1 fruct mediu 4.0
afine, 1 ceasca 3.92
portocala , 1 mare 4.42
para, 1 mare 5.02
prune, 1/4 ceasca 3.02
capsune, 1 ceasca 3.82
zmeura, 1 ceasca 8.36
*Sursa: esha Research, Food Processor for Windows, Version 7.8
Te invitam in magazinul Biolandia pentru a cumpara acest aliment sanatos:
http://www.biolandia.ro/alimente-bio/cereale-seminte/orez-brun-lung-bio.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 13 septembrie 2011 at 19:07, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |